legalize? or not?

Marihuana smanjuje broj smrtnih slučajeva u prometu?

AutoMoto / Flash | 10. 02. 2017. u 09:01 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznimno napredni tehnološki sustavi koji čine okosnicu autonomnih automobila prema svim bi najavama trebali drastično povećati sigurnost u prometu, odnosno smanjiti broj nesreća i samim time smrtnih slučajeva. U međuvremenu, do istog rezultata možemo doći ako korigiramo zakone vezane uz marihuanu. Zbunjeni?

Shvaćamo vašu zbunjenost i bojazan da smo u potpunosti skrenuli s pravog puta, no ne bismo iznosili ovakve teze na svoju ruku, samo prenosimo određene spoznaje do kojih su došli autori studije usmjerene na proučavanje utjecaja legalizacije marihuane na sigurnost u prometu.

Premda bi se odgovor većini nas mogao učiniti logičnim, stvari nisu tako jednostavne i tek se počinju otkrivati pozitivne strane legalne marihuane u brojnim američkim saveznim državama.
Fasciniran temom, student njujorškog Sveučilišta Columbia Julian Santaella došao je na ideju da istraži tu povezanost, pri čemu je imao svesrdnu pomoć nekoliko stručnjaka, a detalje istraživanja prenio je novinarima Motor1 portala.

Ukratko, ono što je saznao dovodi u pitanje sve što smo do sada mislili da znamo, budući da zaključak, koji u originalnom obliku možete pronaći ovdje, glasi otprilike ovako: „Zakoni o legalnoj medicinskoj marihuani i distributerima povezani su sa smanjenjem smrtnih slučajeva u prometu, osobito kod osoba između 25. i 44. godine života.”

Distributeri medicinske marihuane također su imali pozitivan

Nezadovoljan studijom vezanom uz isto pitanje koja je već postojala, Santaella je odlučio proučiti temu kako treba i uključiti što je više varijabli moguće, kao što su primjerice stopa nezaposlenosti, ostvareni prihodi kućanstva, prometni zakoni i regulative vezane uz korištenje pojasa, vozačku dozvolu, alkohol i mobilne telefone. Uzevši to u obzir, i dalje je sve upućivalo na snažno smanjenje broja prometnih nesreća uzrokovanih od mladih ljudi nakon stupanja na snagu zakona o legalnoj medicinskoj marihuani.

No, prije nego pomislite kako to znači da je znanost napokon stala iza vaše teze da bolje vozite kada ste napušeni, riječ upozorenja. Nitko od sudionika u ovoj studiji ne preporučuje vožnju pod utjecajem bilo kakvog opojnog sredstva. Točka. Sve što su oni doveli u pitanje je kako zakoni o legalnom korištenju medicinske marihuane utječu na broj smrtnih slučajeva u prometu, no precizna objašnjenja zašto postoji pozitivna veza i dalje ne postoje. Navodi se kako bi jedan od razloga mogla biti činjenica da se legalizacijom marihuane smanjio broj alkoholiziranih vozača, a veća dostupnost znači i da se manje osoba odlučilo na upravljanje vozilom neposredno nakon konzumiranja, piše Dnevnik.hr

Kopirati
Drag cursor here to close