Novost

LG Display predstavio ekran za automobile koji nije vidljiv vozaču

Jedan od glavnih koncepata u takvom smjeru razvoja tehnologije jest povećanje broja i površine ekrana u samoj kabini vozila.
AutoMoto / Flash | 09. 01. 2024. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na najvećem svjetskom showu posvećenom potrošačkoj elektronici, CES-u u Las Vegasu, južnokorejski LG Display predstavit će niz inovacija, neke od kojih možemo očekivati vidjeti i u automobilima u skorijoj budućnosti.

Njihovi koncepti namijenjeni su za takozvana SDV, “softverski definirana vozila”, ili drugim riječima “smartfone na kotačima”.

Jedan od glavnih koncepata u takvom smjeru razvoja tehnologije jest povećanje broja i površine ekrana u samoj kabini vozila.

Bez odvlačenja pozornosti

Ti ekrani služe za sve i svašta, od kontroliranja raznih funkcija vozila pa do zabave, pa mogu dolaziti u različitim veličinama i oblicima.

Stoga je potrebno izrađivati ih novim tehnologijama, kao što su fleksibilni plastični P-OLED, napredni tanki OLED (ATO), ili pak niskotemperaturni polikristalni silicij (LTPS LCD).

U svemu tome, LG Display na CES-u predstavlja i jednu dosad neviđenu inovaciju: “Switchable Privacy Mode (SPM)”, odnosno u prijevodu zaslon koji omogućava uključivanje privatnosti, javlja Autonet.

To rješenje omogućava računalnom sustavu u vozilu automatski promijeniti kut gledanja ekrana, odnosno “sakriti” sadržaj s ekrana od vozača, kako bi ovaj mogao nesmetano zadržati pozornost na cesti.

Za suvozače

Kada je ekran uključen s tom funkcijom, sadržaj koji se na njemu prikazuje na ekranu ispred suvozača, bit će nevidljiv osobi koja sjedi na vozačkom sjedalu – tj. kut gledanja bit će aktivno ograničen samo na suvozača.

Posjetitelji CES-a vidjet će i brojne druge inovacije LG Displaya, kao što su OLED zasloni s mogućnošću klizanja ili preklapanja, čime će se moći pospremiti unutar ograničenog prostora u kabini vozila.

Primjerice, moći će se sklopiti unutar stražnjeg sjedala i izvlačiti prema potrebi putnika koji sjede straga.

Kopirati
Drag cursor here to close