Potres u svijetu oktana

Legenda automobilske industrije Sergio Marchionne napušta poziciju šefa Fiat Chryslera

U priopćenju iz FCA stoji da je razlog nagle ostavke Marchionnea “neočekivana komplikacija prilikom operacije koja se u zadnjim satima pogoršala”.
AutoMoto / Flash | 22. 07. 2018. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobilsku industriju jučer je zatresao potres nakon što je objavljeno da legendarni Sergio Marchionne napušta svoju dugogodišnju poziciju kao predsjednik i šef tvrtke Fiat Chrysler (FCA) i talijanskog Ferrarija.

U priopćenju iz FCA stoji da je razlog nagle ostavke Marchionnea “neočekivana komplikacija prilikom operacije koja se u zadnjim satima pogoršala”. Iako detalji o zdravstvenom stanju još uvijek nisu dostupni, prema pisanju Reutersa, Marchionne je podvrgnut tek rutinskoj operaciji ramena.

No, iz FCA su djelovali izrazio brzo te upražnjenu poziciju šefa Fiat Chryslera već popunili Mikeom Manleyjem,šefom Jeepa, a poziciju predsjednika u Ferrariju s Louisom C. Camillerijem, bivšim predsjednikom Philip Morrisa, javlja Jutarnji list.

Inače, tvrtka FC Automobili, osnovana je nedavno, tek 2014. godine, spajanjem Fiata i Chryslera, a obuhvaća i ostale prepoznatljive brendove poput Ferrarija, Jeepa, Alfa Romea, Maseratija, itd. Iza te tvrtke koja je trenutno osmi proizvođač automobila po globalnoj prodaji cijelo je vrijeme stajao upravo Marchionne, piše CNN.

Sergio Marchionne (66) legenda je automobilske industrije. Poznat je po svojim iskrenim i osebujnim medijskim istupima, ali i kao radoholičar koji je u tvornici znao boraviti i po 14 sati dnevno. Industrija ga, pak, poznaje kao čovjek koji je američkog Chryslera spasio od potpunog bankrota u 2009. godini.

U vrijeme svjetske financijske krize bio je šef talijanskog Fiata koji je u četrnaest godina, koliko je bio na toj poziciji, okrenuo 7 milijardi dolara gubitka tvrtke u dobiti od 1,2 milijarde dolara u 2018. godini. Poslije je udruženjem uspješnog Fiata i Chryslera američkog proizvođača povukao s ruba bankrota.

Chrysler je sada treći najjači proizvođač automobila u SAD-u, nakon General Motorsa i Forda. Prema pisanju CNN-a, udružena je tvrtka u prošloj godini prodala 2 milijuna automobila u SAD-u, a globalno gotovo 5 milijuna.

Mikeu Manleyju, nasljedniku i bivšem šefu Jeepa tako ostaje nezahvalan zadatak da popuni cipele industrijskog diva, ali i da nastavi njegovim stopama.

Kopirati
Drag cursor here to close