suradnja

Legalni taksi prijevoznici i Grad Mostar traže zajedničko rješenje za 'divlje taksije'

AutoMoto / Flash | 18. 12. 2015. u 15:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu Udruge taksi prijevoznika u FBiH danas je u Mostaru održan sastanak na kojemu su, uz predstavnike Grada Mostara i predstavnike Udruge a taksi prijevoznika FBiH, sudjelovali predstavnici Udruge samostalnih taksi prijevoznika Mostar, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.

Povod za sastanak je težak položaj samostalnih taksi prijevoznika, nelojalna konkurencija od strane pravnih osoba koje se bave taksi djelatnošću, izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti od strane gradske uprave, masovna pojava taksi prijevoznika na ulicama Grada, te nedovoljno ili nikakvo postupanje nadležnih institucija u kontroli nadzora obavljanja taksi djelatnosti i sl.

Nakon dvosatne rasprave zaključeno je da Udruga samostalnih prijevoznika Grada Mostara nadležnom djelu za urbanizam i građenje podnese prijedloge i sugestije na urađeni Plan razmještaja taksi stajališta za 2016 godinu, te primjedbe i sugestije na iznos cijena za taksi stajališta po zonama, najdalje do 31.12.2015. godine, prenosi Fena.

Također zaključeno je da se u navedenu problematiku uključe Ministarstvo prometa i komunikacija HNŽ-a i Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a, kao i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Dogovoreno je da se podnesu novi zahtjevi za dodjelu taksi stajališnih mjesta najdalje do 20. siječnja 2016. godine o čemu će se izdati priopćenje od strane Gradske uprave Grada Mostara, te da svi zainteresirani taksi prijevoznici podnesu zahtjev nadležnom Odjelu za urbanizam i građenje.

Na kraju je dogovoreno da suradnja s taksi prijevoznicima bude kontinuirana, kako bi se uočeni problemi što žurnije rješavali, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci legalni taksi prijevoznici su najavljivali blokadu grada Mostara ukoliko vlasti ne poduzmu ništa kako bi ih zaštitili.

Naime, u Mostaru legalno vozi oko 120 licenciranih taksi automobila čije tvrtke redovito uplaćuju poreze i doprinose za svoje djelatnike, ali pojedine taksi službe koje imaju prijavljenu djelatnost također ne prijavljuju sva vozila koja voze po gradu, ranije su prenijeli mediji. Osim tih pravnih osoba u gradu postoji oko 60 vozila u vlasništvu fizičkih osoba koje se taksi djelatnošću bave potpuno nelegalno.

Zbunjujuća je zakonska regulativa prema kojoj taksisti dobiju u posjed registracijske oznake, a da pri tome ne posjeduju licence za obavljanje svoje djelatnosti kao ni stajališta za svoja vozila. Iako prema zakonu nakon dobivanja registracijskih pločica slijedi procedura dobivanja licence za rad, zahtjev za nju taksisti koji rade na crno nikada ne predaju.

To im omogućava da svoj posao rade nelegalno, ali zbog registracijskih pločica kod građana stvaraju dojam da svoj posao obavljaju prema zakonskim propisima.

Kopirati
Drag cursor here to close