Zahvalni vozači

Lansirani novi Galileovi sateliti za bolji signal satelitske navigacije EU-a

Kad 2020. u konstelaciji bude 30 satelita, Galileo će biti potpuno operativan i neovisan, što znači će biti moguće bilo gdje i bilo kada samostalno utvrditi položaj isključivo s pomoću Galileovih satelita.
AutoMoto / Flash | 26. 07. 2018. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski globalni satelitski navigacijski sustav Galileo od danas je bogatiji za još četiri satelita, čime njihov ukupni broj sad iznosi 26. Novi sateliti omogućit će još preciznije signale za brojne važne usluge.

Nakon današnjeg je lansiranja konstelacija korak bliže dovršetku planiranom za 2020., kada će sustav Galileo dosegnuti svoj puni operativni kapacitet. Tada će postizati rekordnu preciznost od 20 cm te će biti najprecizniji satelitski navigacijski sustav na svijetu.

Učinjen je još jedan korak prema potpunoj operativnoj sposobnosti sustava Galileo 2020. Svemir postaje novi prostor za gospodarsko širenje jer je neraskidivo povezan sa sve brojnijim sektorima i pokreće njihovu korjenitu modernizaciju. Više od 10 % BDP-a EU-a ovisi o uslugama koje se temelje na svemirskoj tehnologiji. Stoga moramo nastojati dovesti Europu u vodeći položaj i postići njezinu stratešku autonomiju, istaknuo je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

Galileo trenutačno pruža tri vrste usluga na temelju satelitske navigacije:

Galileova otvorena usluga: besplatna usluga za određivanje položaja, navigaciju i mjerenje vremena. Usluga mjerenja vremena sve je pouzdanija, točnija i brža (mjerenja su u nanosekundama) u odnosu na druge sustave za lociranje. U sustavu eCall, koji je od 31. ožujka 2018. obvezan u svim novim vozilima u EU-u, upotrebljava se za slanje informacija o lokaciji vozila hitnim službama.

Galileova usluga traganja i spašavanja (SAR): lokalizacija signala poziva za pomoć koje odašilju podržani radiofarovi. Nakon pokretanja početnih usluga sustava Galileo u prosincu 2016. vrijeme potrebno kako bi se otkrile osobe izgubljene na moru ili u planinama smanjeno je sa i do 4 sata na otprilike 10 minuta nakon aktivacije radiofara. Točnost lokalizacije poboljšana je s 10 km bez upotrebe Galilea na manje od 2 km uz njegovu upotrebu. Osim toga, usluga će od sljedeće godine osobu u opasnosti obavješćivati o tome da je signal poziva za pomoć zaprimljen i lokaliziran.

Galileova javna regulirana usluga (PRS): šifrirana usluga kojom se tijela javne vlasti mogu koristiti u situacijama u kojma je važna sigurnost, npr. u vojnim operacijama. Cilj je zajamčiti kontinuiranu uslugu, čak i u najtežim uvjetima. Korisnicima u državnim tijelima u izvanrednim ili kriznim situacijama na nacionalnoj razini (npr. u slučaju terorističkih napada) pruža iznimno pouzdanu i u potpunosti šifriranu uslugu.

Možemo biti vrlo ponosni na svoje uspješne svemirske aktivnosti. Europa je postala istinska svemirska sila.Moji su ciljevi bili jasni od početka mandata: pravodobni razvoj infrastrukture u okviru proračuna, pružanje prvih usluga i poticanje brzog prihvaćanja na tržištu. Danas možemo reći da smo uspjeli. Međutim, rad i ulaganja nastavit će se u okviru novog svemirskog programa EU-a, dodala je Elżbieta Bieńkowska, povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike.

Sve osobe koje imaju uređaj s podrškom za Galileo mogu koristiti njegove signale za određivanje položaja i vremena te navigaciju. Usluge sustava Galileo temelje se na vrlo točnim signalima, ali u sadašnjoj, početnoj fazi nisu dostupne cijelo vrijeme i stoga se koriste u kombinaciji s drugim satelitskim navigacijskim sustavima poput GPS-a, javlja Zimo.co.

Svakim se proširenjem konstelacije postupno poboljšavaju dostupnost i učinkovitost Galilea u cijelom svijetu. Kad 2020. u konstelaciji bude 30 satelita, Galileo će biti potpuno operativan i neovisan, što znači će biti moguće bilo gdje i bilo kada samostalno utvrditi položaj isključivo s pomoću Galileovih satelita.

Kopirati
Drag cursor here to close