40th Anniversary

Lada Niva slavi 40 godina postojanja

AutoMoto / Flash | 14. 04. 2017. u 06:49 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malo je pravih istinskih terenaca na svijetu poput legendarne Lade Nive koja je ove godine zakoračila u četvrto desetljeće postojanja u neizmijenjenom obliku što je kuriozitet, posebice u današnje vrijeme

Godine prolaze a ona ostala ista! Rustikalnu Ladu Nivu (VAZ-2121) poznajemo već 40 godina, a start proizvodnje ovog neuništivog ruskog terenca započeo je još 5. travnja davne 1977. godine. Već tada je imala disk kočnice sprijeda, stalni pogon n a sve kotače i neovisan prednji ovjes, piše Jutarnji list.

Uglavnom do danas se malo toga mijenjalo na Nivi koja koristi šasiju kao i prije 40 godina i vjerojatno najsposobniji svjetski 4x4 pogon koji u kombinaciji s kratkim međuosovinskim razmakom i malom masom na terenu čini čuda pri savladavanju i najtežih off-road prepreka.

Tako je slavu stekla i izvan granica nekadašnjeg Sovjetskog saveza i današnje Rusije, a na vrhuncu popularnosti čak se 70 posto proizvodnje izvozilo čak i do Japana, Velike Britanije ili Brazila. S vremenom je ruski terenac dobivao i moderniju opremu poput klima uređaja, modernije maske motora ili alu naplataka, no ispod kože uvijek je to ostajala stara dobra Niva.

 

Ove godine obljetnicu Lada obilježava s dva specijalna modela - Edition i 40th Anniversary koji će biti proizvedeni u točno 1977 primjeraka koji će imati nekoliko posebnih boja laka(bež, crvena, narančasta i plava) i unutrašnjosti u dvobojnim kombinacijama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close