LA i NY

Krajem desetljeća leteći taksiji letjet će iznad građana

Šef Hyundaija za Sjevernu Ameriku najavio je kako bi 2028., a možda i ranije, njihovi leteći taksiji mogli biti spremni za komercijalnu uporabu.
AutoMoto / Flash | 16. 11. 2020. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Taksiji bi već tijekom ovog desetljeća mogli - poletjeti. Kao što automobilske i tehnološke kompanije ulažu velike cifre u električna vozila i autonomnu vožnju, dio njih investira i u još jedan oblik budućnosti transporta - leteće taksije.

Jedna od kompanija koja ima velike ambicije na tom tržištu je Uber koji (preoptimistično) smatra da bi njihova usluga prijevoza putnika letećim taksijima Uber Air mogla početi s radom već 2023. godine.

U razvoju vozila koja bi mogla polijetati i slijetati vertikalno surađuju s više kompanija, a jedna od njih je i Hyundai.

S južnokorejskom tvrtkom ugovor o suradnji potpisali su početkom ove godine te su tada najavili konceptnu letjelicu u koju bi, pored pilota, mogle stati još 4 osobe.

Takav električni taksi letio bi na visinama između 300 i 600 metara, uz maksimalnu brzinu od 300 km/h. Prema sadašnjim planovima s jednim punjenjem baterija taksi bi mogao izdržati oko 100 kilometara, što nije loše za gradsku vožnju, javlja Zimo.

No dok u Uberu najavljuju prva polijetanja takvih taksija već za tri godine, iz Hyundaija su ipak umjereniji i vjerojatno realniji. Tijekom prošlotjednog razgovora s novinarima, prvi čovjek Hyundaija za Sjevernu Ameriku Jose Munoz, rekao je da bi stanovnici Los Angelesa i New Yorka u njihovim letećim taksijima mogli poletjeti do 2028., a možda i ranije.

To je u skladu s ranijim najavama iz te kompanije kada su također govorili o 2028. kao godini polijetanja.

Naravno, od tih najava do uspostavljanja prvog takvog servisa još je puno vremena i još više izazova.

Od samih tehnoloških, odnosno razvoja sigurne tehnologije koja će moći prevoziti putnike zračnim putem, pogotovo u gradovima s brojnim neboderima pa do regulatornih jer će biti potrebno donijeti brojne nove dozvole kako bi se omogućili niski letovi iznad glava stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close