Izazov za EU

Kineski automobili preuzimaju europske ceste

Automobili proizvedeni u Kini postaju sve popularniji. Prošle godine su zauzeli gotovo 20 posto tržišta električnih vozila u Europi.
AutoMoto / Flash | 28. 03. 2024. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih vremena, atmosfera na europskom tržištu automobila je poprilično nemirna.

Elektrifikacija ne ide prema planu, što prisiljava europske proizvođače automobila da preispitaju svoje strategije kako bi privukli kupce i suočili se s konkurencijom koju predstavljaju Kinezi svojom agresivnom ofenzivom.

Kineski proizvođači su ostvarili zapanjujući napredak nedavno, nudeći vozila koja su ne samo tehnološki napredna, već i znatno povoljnija u cijeni u usporedbi s tradicionalnim europskim i američkim konkurentima.

Automobili proizvedeni u Kini postaju sve popularniji. Prošle godine su zauzeli gotovo 20 posto tržišta električnih vozila u Europi, dok su u nekim državama poput Francuske i Španjolske čak dominirali s udjelom od oko trećine.

Važno je naglasiti da ovdje nije riječ samo o kineskim markama, već i o vozilima proizvedenim u Kini koja su dostupna na europskom tržištu.

Čak i Tesla proizvodi dio svojih vozila u Kini i prodaje ih u Europi, baš kao i BMW i drugi proizvođači, dok udio kineskih marki postaje sve veći.

Prema Europskoj federaciji za prijevoz i okoliš, udio automobila proizvedenih u Kini na europskom tržištu električnih vozila ove godine bi trebao premašiti 25 posto, što znači da će "made in China" vozila zauzeti čak četvrtinu tržišta.

Što se tiče kineskih marki, njihov udio bi mogao doseći 11 posto ove godine, s potencijalom za gotovo udvostručenje unutar tri godine, dosegnuvši 20 posto.

Izvješće Europske federacije za prijevoz i okoliš posebno ističe BYD. U posljednja tri mjeseca prošle godine, po prodaji električnih vozila, BYD je prestigao Teslu i zauzeo prvo mjesto na globalnom tržištu.

Unatoč ponudi i skupljih vozila, osvojili su tržište jeftinijim modelima, uključujući nedavno predstavljeni model s cijenom ispod 10 tisuća dolara, što objašnjava zašto bi njihova vozila mogla postati popularna i u Europi, prenosi CNBC.

Regulativa Europske unije ipak bi mogla utjecati na kineske marke, posebno na njihove cijene.

Trenutno se provodi istraga o poticajima koje dobivaju proizvođači električnih vozila u Kini, što bi moglo rezultirati povećanjem carina i tarifa, poskupljujući kineske automobile na europskom tržištu i time otvarajući prostor za europske proizvođače.

Kopirati
Drag cursor here to close