Nema više ''Aj' da se dogovorimo''

Kazne za prometne prekršaje pisat će roboti?

Objavljen je Fordov patent za policijski autonomni automobil koji bi u budućnosti mogao upozoravati i kažnjavati vozila koja krše prometna pravila
AutoMoto / Flash | 29. 01. 2018. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako danas napravite prometni prekršaj i zaustavi vas policija možda ćete se moći izvući s opravdanjem poput: "Oprostite, žurim na sastanak" ili "Dijete kasni u školu", no u budućnosti vas niti jedno opravdanje neće moći izvući jer će vam kaznu napisati roboti, odnosno softver s umjetnom inteligencijom koji neće imati previše razumijevanja za vaše osobne probleme.

Ovakav scenarij mogao bi se ostvariti ako Ford krene u realizaciju patenta kojeg su prijavili 2016. godine i koji je ovih dana javno objavljen (naravno, sama prijava patenta ne mora značiti i razvoj proizvoda temeljenog na patentu) – riječ je o autonomnom policijskom automobilu koji bi u budućnosti mogao izdavati kazne ili upozorenja vozačima koji krše prometna pravila.

Iako je riječ o autonomnom automobilu, u njemu može (a i ne mora) biti policajac, a može djelovati samostalno ili na temelju informacija koje dobiva od senzora postavljenih uz cestu, nadzornih kamera i slično, javlja Zimo.co.

Kad u njemu nema vozača, ovaj automobil neće zaustavljati vozila koja su počinila prekršaje već će s njima uspostaviti bežičnu komunikaciju, obavijestiti ih o prekršaju koji su počinili i zatražiti identifikaciju – ako je također riječ o autonomnom vozilu kojim upravlja računalo ono će poslati informaciju o tome, odnosno ako njima upravlja osoba poslat će sliku vozačke dozvole.

Nakon toga će autonomno vozilo, ovisno o počinjenom prekršaju, poslati ili upozorenje ili informacije o kazni zbog prekršaja.

Ford ovu tehnologiju nije patentirao za današnje uvjete, već za budućnost u kojoj će cestama voziti veliki broj autonomnih automobila te će se ovom tehnologijom koristiti i policija.

Ono što je posebno zanimljivo u opisu ovog patenta jest kako automobil koji je počinio prekršaj treba policijsko vozilo obavijestiti upravlja li njime vozač ili računalo te se postavlja pitanje tko će biti kriv za prometni prekršaj počinjen dok je automobilom upravljalo računalo.

Ovo je općenito jedno od najvećih pitanja za budućnost automobilske industrije u kojoj bi cestama trebali dominirati autonomna vozila, pogotovo u slučaju prometnih nesreća s ozlijeđenim, odnosno smrtno stradalim osobama – tko će odgovarati za te nesreće.

Kopirati
Drag cursor here to close