možda pomogne

Kako rashladiti vozilo ljeti?

AutoMoto / Flash | 27. 06. 2014. u 10:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S prvim ljetnim danima vozači se suočavaju s uobičajenim sezonskim problemom - kako unutrašnjost vozila učiniti hladnijom a vožnju ugodnijom u uvjetima kada su vanjske temperature preko 30 stupnjeva.

B92 navodi tako da će klima-uređaj naravno biti od pomoći tijekom vožnje, ali nije lako brzo rashladiti auto ako je duže vrijeme bio parkiran na suncu. Zbog toga prilikom parkiranja automobila tijekom ljeta treba djelovati preventivno.

Idealna varijanta je garaža, jer ste na taj način najbolje zaštitili svoj auto, kako od topline koja zagrijava zrak u unutrašnjosti tako i od sunčevih zraka koji nepovoljno utječu na boju ali i na materijale u unutrašnjosti vozila. Nažalost, mali je broj vlasnika koji mogu sebi priuštiti parkiranje u privatnoj ili javnoj garaži tijekom čitavog dana.
Ipak, navodi B92, to nas ne treba spriječiti da budemo dosjetljivi i kreativni prilikom pronalaženja parking mjesta na kome će naš automobil biti koliko-toliko zaštićen od izravne izloženosti sunčevim zracima.

U gradovima mnoga parking mjesta nalaze se tokom većeg dijela dana u sjenci koju stvaraju visoke zgrade i drugi građevinski objekti.

Zbog takve pozicije koja je u hladu vrijedi automobil parkirati i nešto dalje od krajnjeg odredišta - lakše je poslije posla prošetati koju minutu više nego ući u auto koji je duže vrijeme stajao na suncu.

Pri tome, bitno je proračunati gdje će se sjenka nalaziti u popodnevnim satima, kada se vraćamo kući i kada je zračenje sunca najjače, a ne gdje je hladovina ujutro kada dolazimo na posao i parkiramo automobil.

U mnogim ulicama hlad za svoj automobil možemo pronaći i ispod olistalog drveća. Krošnje stvaraju senke, ali su istovremeno izvor biljnih sokova i smola koje kaplju na automobil. Drveće je i utočište ptica, čiji izmet također završava na vanjskim površinama vozila.

Zbog visokih temperatura ljeti se ove biljne i životinjske izlučevine brže stvrdnjavaju i doprinose oštećenju laka na automobilu, pa treba dobro razmisliti koliko je ovakav način parkiranja isplativ, naročito ako imate nov automobil s očuvanom bojom.

Ako se i pored toga odlučite svoje vozilo parkirati u sjenci nekog drveta, potrebno je da prije povratka u automobil pregledate krov i druge vanjske površine i vlažnom maramicom ili ubrusom uklonite ptičji izmet dok je još svjež.

Vozači koji nisu u prilici da svoj automobil sakriju od direktnog utjecaja sunčevog zračenja, mogu nabaviti neko od pomoćnih sredstava, kao što su zavjesice ili štitnici koji se postavljaju s unutarnje strane staklenih površina. Njihovom upotrebom snizit ćete temperaturu u unutrašnjosti za koji stupanj i, što je još važnije, volan se neće zagrijati toliko da ga ne možete držati rukama.

Ipak, ako svi ovi sustavi zakažu i ako se poslije napornog dana moramo voziti u usijanom automobilu, koji je način da auto najbrže rashladi? Ključna stvar je da se vreli zrak u unutrašnjosti što prije zamijeni novom količinom svježeg zraka.

Najjednostavniji način je da spustite sva stakla s jedne strane a da brzo otvarate i zatvarate vrata sa suprotne strane. B92 tvrdi da ćete tako najbrže zamijeniti zrak u vozilu.

Poslije toga možete započeti vožnju s dijagonalno otvorenim prozorima kako bi propuh što efikasnije nastavio ubacivati svjež zrak. U ovim trenucima i klima-uređaj može doprinijeti rashlađivanju pod uvjetom da nije uključena recirkulacija zraka. Recirkulacija i spuštena stakla su kombinacija koja ne ide zajedno.

Pojedini novi modeli automobili imaju sustave za daljinsko aktiviranje klime, tako da i u nekoliko minuta prije vožnje mogu rashladiti unutrašnjost i učine vožnju ugodnijom, navodi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close