Savjeti za vozače

Kako pravilno voziti po maglovitom vremenu?

Tko poštuje osnovna pravila za vožnju u maglovitim uvjetima ima dobre izglede da bez posljedica savlada i najgušće oblake magle.
AutoMoto / Flash | 07. 10. 2017. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Osim kiše, mokrih kolnika, jesen donosi i maglu, što znači da se mora opreznije voziti. Glavni uzroci prometnih nesreća pri magli su neprilagođena brzina vožnje i nepropisno rastojanje vozila.

Ipak, tko poštuje najvažnija, osnovna pravila za vožnju u ovakvim uvjetima, ima dobre izglede da bez posljedica savlada i najgušće oblake magle:

-Pri magli, odmah smanjiti brzinu koja mora biti prilagođena vidljivosti, dakle najviše do 50 km/h.
-Povećati rastojanje. Obično se tijekom vožnje pri magli rastojanje pogrešno procjenjuje i čini se da je veće nego što jeste.
-Već i pri slaboj magli, odmah uključiti svjetla da bi bolje vidjeli i da bi bili viđeni.
-Svjetla za maglu uključiti onda kada je vidljivost manja od 50 m.

Zadnje svjetlo za maglu treba koristiti u uvjetima kada je na cesti magla ili je smanjena vidljivost na manje od 50 metara, i to samo kada iza vašega vozila nema drugih vozila ili kada ste posljednje vozilo u koloni, navodi BIHAMK.

Čim vaše vozilo sustigne drugo vozilo, svjetlo za maglu treba isključiti kako ne bi ometalo vozača iza. Obratite pažnju na signalnu sijalicu zadnjeg svjetla za maglu, ona vas podsjeća na uključeno svjetlo.

Vožnja pri magli zahtjeva od vozača maksimalnu koncentraciju i češće pauze tijekom vožnje. Preporučuje se da se za vrijeme pauze vozilo parkira s uključenim svjetlima kako bi drugi vozači mogli lakše da primijete automobil.

Također je važno da se u ovakvim uvjetima vozi istom brzinom, bez obzira na vrijeme i odredište.

Kopirati
Drag cursor here to close