2018.

Kakav će biti novi Dacia Duster?

AutoMoto / Flash | 06. 09. 2016. u 13:17 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od hit automobila zadnjih nekoliko godina, Dacia Duster, na tržištu je od 2009. godine i u međuvremenu je postao pravi svjetski automobil, koji se proizvodi i prodaje kao Dacia u Europi, te kao Renault u Južnoj Americi, Rusiji ili Indiji.

Suprotno očekivanjima da rumunjski crossover za svačiji džep neće dobro proći na najizbirljivijim tržištima Europe, rezultati prodaje Dacijinih modela,  a pogotovo Dustera na tržištima Njemačke ili Velike Britanije su na rubu fenomenalnih.

Ovaj stalno rastući brend  konstantno ruši vlastite rekorde prodaje i opasno se približava brojci od 400.000 prodanih vozila na Starom kontinentu.

Više Nissanovih gena?

Prema najavama i očekivanjima novi model Dustera, iako se aktualni model još uvijek odlično prodaje, trebao bi biti predstavljen krajem naredne godine, kao model za 2018. Još uvijek nema previše službenih informacija o karakteru novog modela, ali dobro upućeni auto novinari  nagađaju da će druga generacija Dustera, shodno situaciji na tržištu, nastupiti još uvjerljivije od aktualnog.

Naime, otkad je Renault s Dusterom „provalio“ u segment široko dostupnih SUV vozila ni drugi brendovi nisu taj ulazak promatrali skrštenih ruku. Zato će vjerojatno Dacia morati u novoj generaciji svog kompaktnog SUV-a ponuditi još više toga za jednako novca. To se prije svega odnosi na vanjski dizajn, koji će se prilično odvojiti od izgleda aktualnog Dustera i približiti Nissanovom korporativnom dizajnu modela Qashqai i X-Trail.

Kako je i do sada u verziji s pogonom na sva četiri kotača, Duster baštinio Nissanovu tehnologiju, tako će i novi Duster, osim dizajna, imati još više elemenata s prethodne generacije Qashqai modela.

Obiteljski model sa sedam sjedala

Prije par mjeseci britanski Auto Express objavio je rendere za novog Dustera, koji predstavljaju sedmerosjed, takozvani Grand Duster, koji bi u Renault – Nissan – Dacia alijansi predstavljati duhovnog nasljednika Nissana Qashqai +2, dakle razmjerno pristupačan SUV za velike obitelji sa više od dvoje ili troje djece.

Prema dobro obaviještenim britanskim novinarskim krugovima, iako će vanjski dizajn biti prilično atraktivan, ne treba očekivati čuda u unutrašnjosti, gdje će, po svemu sudeći, Dacia zadržati neke svoje „štedne“ elemente – kao na primjer instrumente koji će biti identični aktualnoj seriji.

No, neke špijunske fotografije uhvatile su novi dizajn upravljača, koji bi trebao biti novi zaštitni znak svih dacia modela, a najavljuju se bolja sjedala od dosadašnjih i veći nivo zaštite od vanjske buke.

Neće više biti starih motora

Glavni motori na koje ćemo moći računati kod novog Dustera su već poznati 1,5 DCi sa 110 KS i benzinski turbak 1,2 TCe sa pretpostavljenih 125 KS, što znači da će konačno u mirovinu klasični 1.6 16V,a zapadna tržišta bi prva mogla uživati u Dusteru sa friškim 1,6 dizelskim motorom od 130 KS, koji pokreće Nissanove i Renaultove SUV modele.

Dakle, neće više biti kompromisa pri izboru pogona, svi motori su iz aktualne Renault – Nissan ergele, ali ćete zato moći odabrati kao i sada – pogon na prednje ili sva četiri kotača.

Prtljažnik će biti veći nego što je sada, licitira se sa 500+ litara zapremine, a jedina zamjerka fanova za sada ide na stražnja svjetla, koja na renderima podsjećaju na ona s novijih modela Jeepa.

Kopirati
Drag cursor here to close