Podmukla opasnost

Jesen donosi skrivenu opasnost na koju vozači često zaboravljaju

Jesen donosi jednu skrivenu i podmuklu opasnost na koju vozači često zaboravljaju ili uopće na nju ne računaju.
AutoMoto / Flash | 20. 10. 2018. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prelaskom iz ljetnih uvjeta vožnje i suhih kolnika dolazimo u situaciju kad stanje na kolniku i vremenski uvjeti iziskuju dodatan oprez u prometu, te drugačiji način vožnje.

Jesen donosi jednu skrivenu i podmuklu opasnost na koju vozači često zaboravljaju ili uopće na nju ne računaju. A to je lišće koje otpada s listopadnih stabala, i to u velikim količinama, tako da komunalci često ne mogu na vrijeme ukloniti te nakupine u kojima se krije opasnost.

Lišće pada i u pravilu se, kako vozila prolaze prometnicom, skuplja uza sam rub ceste. Već i nakupina suhog lišća može biti opasna kao poledica ili led, a opasnost je to veća što se nakuplja uz rub ceste, i ako ga je dosta, vozač pri kočenju može imati problema. Naime, može doći do proklizavanja kotača, nešto slično onome što se događa na ledu ili utabanom snijegu.

Premda je sve manje automobila koji nemaju ABS i Traction control, odnosno ESP (elektronički sustav stabilnosti), njihovi vlasnici moraju pripaziti jer postoji velika vjerojatnost da će doći do zanošenja vozila i na suhoj cesti, piše Slobodna Dalmacija.

Situaciju dodatno komplicira kiša. Naime, nakon kiše mokro lišće može biti doslovno razasuto i zalijepljeno za podlogu po čitavom kolniku kojim se kreću vozila. Tada dolazi do uvjeta identičnih zaleđenom kolniku, poput vožnje koja sliči onoj po utabanom, neočišćenom i zaleđenom snijegu. U tom slučaju treba voziti vrlo oprezno, kao u najtežim zimskim uvjetima.

Posebna je opasnost prolazak kroz zavoje pokrivene mokrim lišćem, koje se u lošim vremenskim uvjetima teško vidi. U slučaju prolaska zavoja prevelikom brzinom može doći do proklizavanja i vrlo vjerojatnog izlijetanja.

Osim podmukle situacije s nakupljenim mokrim lišćem, vlažna jesen donosi vrlo česte kiše, i to u obilnijim količinama, tako da se voda dugo zadržava na asfaltu. Puno rupa, neravnina, ulegnuća i krivih nagiba zadržavaju oborinske vode na kolniku.

Jesensko vrijeme dodatno smanjuje vidljivost, a u kombinaciji s kišom i vodom na asfaltu predstavlja povećanu opasnost od prometne nezgode. To od vozača zahtijeva puno veći angažman, veću koncentraciju i bolju reakciju.

I, naravno, ispravan automobil, prije svega upravljački sustav, kočnice, gume i ventilaciju koja će pravilnim radom na vrijeme odmagliti stakla i osigurati što bolju vidljivost vozaču. Stoga treba voziti pažljivije i smanjiti brzinu, jer se i uz sporiju vožnju na vrijeme dolazi na odredište.

Kopirati
Drag cursor here to close