Uz jedan uvjet

Italija spremna pomoći Fiat-Chrysleru

Talijansko-američki automobilski div Fiat-Chrysler objavio je prošle subote da pregovara s talijanskom bankom Intesom Sanpaolo o trogodišnjoj kreditnoj liniji ukupne vrijednosti 6,3 milijarde eura.
AutoMoto / Flash | 19. 05. 2020. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođač automobila Fiat-Chrysler može dobiti pomoć talijanske države u koronakrizi jer otvara radna mjesta ali mora povećati ulaganja i zadržati proizvodnju u Italiji, poručili su talijanski dužnosnici.

Talijansko-američki automobilski div Fiat-Chrysler objavio je prošle subote da pregovara s talijanskom bankom Intesom Sanpaolo o trogodišnjoj kreditnoj liniji ukupne vrijednosti 6,3 milijarde eura koja bi se koristila isključivo za financiranje poslovanja u Italiji.

Potvrdili su također da s vladom u Rimu razgovaraju o državnim jamstvima za tu kreditnu liniju.

Premijer Giuseppe Conte kazao je u subotu da Fiat Chrysler unatoč tome što je registriran u Nizozemskoj može tražiti državna jamstva za kredite jer u Italiji zapošljava više tisuća radnika.

Kompanija u Italiji ima nekoliko tvornica i centara za istraživanje i razvoj u kojima radi oko 55 tisuća radnika. Iz kompanije podsjećaju da dodatnih 200 tisuća radnika u Italiji zapošljavaju dobavljači automobilskih dijelova a 120 tisuća radnika auto-saloni i uslužna poduzeća.

Automobilska industrija čini 6,2 posto talijanskog BDP-a, naglašavaju u kompaniji.

Talijanski ministar gospodarstva Roberto Gualtieri kazao je jučer da Fiat-Chrysler može dobiti jamstva ako ojača ulaganja i nastoji zadržati proizvodnju u Italiji.

"Zatražili smo dodatna jamstva, povrh ionako strogih uvjeta (za takve kredite): sva planirana ulaganja moraju biti potvrđena pa i ojačana... i rekli smo ne prebacivanju proizvodnje (u inozemstvo), kazao je Gualtier u televizijskom intervjuu.

Njegova zamjenica Laura Castelli potvrdila je u danas objavljenom intervjuu da Rim razmatra pomoć autoindustriji.

„Automobilska industrija zajedno s povezanim aktivnostima nedvojbeno ima značajan udio u BDP-u i ispravno je podupirati one koji u Italiji stvaraju radna mjesta. Razmišljamo o tome", rekla je Castelli u intervjuu za dnevni list Il Messaggero.

Epidemija koronavirusa posebno je teško pogodila Italiju, zakočivši paralelno narudžbe novih vozila i prisilivši proizvođače automobila na obustavu velikog dijela proizvodnje.

"Kriza bi također trebala otvoriti kompanije prema novim tržištima i novim razvojnim modelima i podupirati transformaciju (poslovanja)", poručila je Castelli.

Kopirati
Drag cursor here to close