kazna

I Harley Davidson u problemima zbog štetnih plinova

AutoMoto / Flash | 22. 08. 2016. u 21:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka tvrtka Harley Davidson platit će kaznu od 12 milijuna dolara i stopirati proizvodnju dijelova zbog kojih motocikli ispuštaju previše štetnih plinova, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa, piše NBC.

Postignuta nagodba s agencijom za zaštitu prirode (EPA) okončala je spor između američkih vlasti i Harley Davidsona nakon optužbe da je ovaj kultni proizvođač motocikla prodao oko 340 tisuća super tunera, zbog kojih motocikli zagađuju zrak znatno više nego što je to dozvoljeno zakonom.

Povećanje emisije štetnih plinova

U okviru nagodbe, Harley Davidson ima rok da do 23. kolovoza povuče iz prodaje, otkupi i uništi sve tunere koji s nalaze na skladištu prodavača auto i moto dijelova. Iz EPA su naveli da su tuneri povećali snagu i performanse motocikala, ali su istovremeno povećali emisiju štetnih plinova.

Iz tvrtke nisu priznali odgovornost za optužbe. Tvrde kako su tuneri dizajnirani i prodavani kako bi se koristili samo za utrke. Tvrtka je također rekla kako nagodba predstavlja kompromis s EPA na pojedinim zakonima koje oboje strane tumače drugačije, naročito tvrdnje EPA da je “ilegalno da netko mijenja certificirana vozila, čak i ako će se ona koristiti u off-road vožnji ili utrkama”.

Program za promociju smanjivanja zagađenja zraka

Harley Davidson morat će, između ostalog, izdvojiti tri milijuna dolara na program za promociju smanjivanja zagađenja zraka, javili su iz američkog ministarstva pravosuđa. Odluka o kažnjavanu Harley Davidsona mogla bi imati znatan efekt na sekundarno tržište motocikala i automobila.

Harley mora dobiti certifikat California Air Resources Boarda kako bi ubuduće mogle prodavati tunere u SAD-u, a za svaki super tuner koji će prodati izvan SAD-a moraju označiti da nisu za uporabu u SAD-u. U izdvojenom priopćenju, tvrtka navodi kako svoje proizvode prodaju posljednjih dvadeset godina pod svim relgulacijskim uvjetima koji dopuštaju prodaju natjecateljskih dijelova i navode kako vjeruju da ih je legalno koristiti u natjecateljskim uvjetima u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close