Vožnja

Hands free je opasan kao i mobitel u ruci

AutoMoto / Flash | 08. 06. 2016. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upotreba "hands free" dodataka za telefone tijekom vožnje jednako smanjuje pažnju vozača kao kada telefon drže u ruci, objavili su istraživači.

Znanstvenici sveučilišta Sussex utvrdili su kako vođenje razgovora može navesti vozača da počne zamišljati ono o čemu govori, a to se događa u dijelu mozga koji se koristi za nadgledanje puta.

Voditelj istraživanja, doktor Graham Hole, rekao je kako ovo potvrđuje da vozačima treba zabraniti upotrebu telefona, prenosi Srna.

U studiji je sudjelovalo 20 muških i 40 ženskih dobrovoljaca, koji su prošli video-testove dok su sjedili za upravljačem automobila.

Jednoj grupi je bilo dozvoljeno da "vozi" bez ometanja pažnje, a druga je slušala muški glas preko zvučnika udaljenog 0,9 metara.

Oni kojima je pažnja bila ometena glasom reagirali su sa sekundom zakašnjenja na razne događaje, poput silaska pješaka s pločnika na kolovoz, prelaska vozila iz suprotnog smjera u pogrešnu prometnu traku ili neočekivanog parkiranja vozila na raskrižju.

Studija je pokazala da jednostavno pitanje tijekom telefonskog razgovora - poput "Gdje si ostavio plavu fasciklu?" - smanjuje područje koje vozač prati za četiri puta u odnosu na normalne okolnosti.

Mozak u tom trenutku počinje zamišljati sobu u kojoj je ostavljena fascikla, umjesto da prati događanja na putu.

Doktor Hole kaže kako ovo istraživanje pobija "popularno pogrešno mišljenje da je vožnja automobila uz korištenje mobilnog telefona sigurna sve dok se koriste hands free dodaci".

Dodao je kako ostale studije sugeriraju da razgovor telefonom u automobilu odvraća pažnju vozača s puta više nego slušanje radija ili vođenje razgovora sa suputnikom.

Kopirati
Drag cursor here to close