Malena prerada

"Hakirali" Teslin autopilot s malo ljepljive vrpce

Sigurnosni stručnjaci kompanije McAfee uspjeli su vrlo malenom preradom prevariti sustav računalnog vida u Tesli, pa je automobil krivo protumačio prometni znak i značajno ubrzao.
AutoMoto / Flash | 20. 02. 2020. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teslin sustav pomoći vozaču (autopilot) i automatskog prilagođavanja okolnom prometu nudi određenu razinu automatike i korak je prema autonomnim vozilima.

No, s vremena na vrijeme istraživači, ali nažalost i fatalne nesreće, nas podsjete da je budućnost u kojoj bi automobili mogli samostalno prometovati cestama još uvijek prilično daleko.

Barem ako mislimo da će oni prometovati po postojećim cestama i uz postojeća prometna pravila, istodobno dok se tim cestama voze i "normalna" vozila s vozačima.

Ovoga puta sigurnosno je upozorenje stiglo od stručnjaka sigurnosne kompanije McAfee.

Oni su uspjeli prevariti Teslin računalni vid koji prepoznaje prometne znakove i posljedično uzrokovali da automobil značajno ubrza iako to ne bi trebao učiniti, javlja Bug.

Uzeli su prometni znak ograničenja brzine na 35 mph (56 km/h) i na brojku 3 nalijepili komad crne električarske izolir trake.

To je uzrokovalo pogrešno tumačenje znaka, pa je Teslin sustav protumačio ograničenje brzine kao 85 mph (137 km/h).

Automobil se pokraj znaka kretao na autopilotu s adaptivnim tempomatom, pa je, primijetivši više ograničenje brzine, počeo ubrzavati.

Svakome je jasno da u zoni sporijeg prometa, što su obično naseljena mjesta, nije baš mudro voziti brzinama kao na autocesti.

Automobil koji je na ovaj način "hakiran" bio je Teslin Model S iz 2016. godine s prvim autonomnim sustavom (Hardware pack 1), a kamera koju su "prevarili" je modela MobilEye EyeQ3.

McAffejevi stručnjaci o testu su izvijestili i Tesline i MobilEyeove predstavnike, koji su im se na tome zahvalili, ali i izjavili da ne misle ispravljati ovaj propust na starim verzijama autopilota.

Novi modeli sustava za autonomnu vožnju navodno se ne mogu tako lako zavarati manjim manipulacijama prometnih znakova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close