Pametno

Google Maps će omogućiti izbjegavanje neosvijetljenih ulica

Ako se u Googleu odluče aktivirati opciju koja je primijećena u beta verziji njihove kartografske aplikacije, mogli bi pomoći onima koji ne žele zalutati u nepoznato i hodati mračnim ulicama.
AutoMoto / Flash | 08. 12. 2019. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google Maps u svojoj beta inačici (v10.31.0) imaju nekoliko linija programskog koda koji upućuje na novu funkciju, a isti je otkriven na stranici XDA Developers.

Prema onome što su developeri "iskopali" iz koda Google Mapsa, čini se kako je Google naumio dodati još jedan sloj u svoje digitalne zemljopisne karte, barem kada je riječ o urbanim sredinama. Taj se sloj naziva "lighting", odnosno "rasvjeta".

Uključivanjem opcije koja se tek treba pojaviti u službenoj aplikaciji korisniku bi se mogao na ekranu ukazati ponešto drugačiji prikaz ulica, i to ističući one koje imaju kvalitetniju javnu rasvjetu, javlja Bug.

Time bi oni izgubljeni u nepoznatom gradu ili pak oni koji ne žele noću hodati sumnjivim mračnim uličicama mogli dobiti pomoć.

Dobro rasvijetljene ulice bile bi na Google Mapsu obojane žutom bojom i tako bi bile označene kao "sigurne".

Ovaj potez mogao bi biti od koristi u opasnim četvrtima ili gradovima u kojima su upravo slabo osvijetljene ulice leglo kriminala, pa bi manje korisnika vjerojatno zalutalo u takve kvartove.

Za sada je ova mogućnost tek u razvoju pa ne postoje screenshoti koji bi pokazali kako stvar funkcionira u praksi.

Isto tako nije poznato otkuda bi Google dobivao podatke o razini rasvijetljenosti pojedine ulice – no, moguće je da će se isti prikupljati snimanjem iz satelita kao što se dobivaju i ostale kartografske snimke ovog servisa.

Kopirati
Drag cursor here to close