Francuska ''Erin Brokovich''

Francuska odgajateljica dokazuje odgovornost Goodyeara za smrt supruga u sudaru povezanom s gumama

AutoMoto / Flash | 19. 05. 2024. u 10:40 Bljesak.info / H
Sophie Rollet contre Goodyear Documentaire

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša odgajateljica iz Francuske Sophie Rollet cijelo je desetljeće sama provodila istragu kako bi dokazala odgovornost američke tvrtke automobilske opreme Goodyear za smrt  supruga Jean-Paula u sudaru povezanim s gumama tog proizvođača.

Istraga 50-godišnje majke troje djece konačno se prošli tjedan isplatila, kad je policija pretresla podružnice Goodyeara u Europi, uključujući sjedište u Bruxellesu, u sklopu istrage ubojstva iz nehaja, prenosi Hina.

U svojoj kamenoj kući u Geneyju, selu u istočnoj Francuskoj, Rollet je godinama svaki dan sjedila pred računalom i pomno pratila tragove, proučavala podatke i članke o svim prometnim nesrećama koje se dovodi u vezu s eksplozijama određenog modela Goodyearovih guma.

Jean-Paul je umro 25. srpnja 2014. na autocesti A36 u istočnom departmanu Doubs u dobi od 53 godine.

Bio je na putu kući nakon obavljene dostave kada je njegovu cisternu udarila poluprikolica koja se kretala unatrag nakon što joj je pukla prednja lijeva guma. Oba vozača umrla su na mjestu.

Rollet je istraživanjem povezala model gume, Goodyear Marathon LHS II, s mnogim drugim nesrećama u Francuskoj i Europi. "Deset godina rada, protiv svih, gotovo sama... Često sam se pitala na koja još vrata nisam pokucala", priča ova žena.

Nakon što je slučaj njezina supruga prvotno zatvoren, Rollet je 2016. podnijela prijavu za ubojstvo iz nehaja i predala svoje nalaze tužiteljima u gradu Besanconu.

Slučaj je predan vještaku. Analizom gume zaključio je da je do eksplozije zbog koje je poluprikolica izgubila kontrolu došlo zbog greške u proizvodnji, a ne vanjskog čimbenika.

"To vještačenje iz temelja je promijenilo slučaj jer je potvrdilo nalaze gđe Rollet", prisjetio se tužitelj Besancona Etienne Manteaux.

Manteaux je Rollet usporedio s Erin Brockovich, američkom aktivisticom čija je pravna bitka protiv velike američke korporacije ovjekovječena u filmu i koju glumi Julia Roberts.

"Njena odlučnost bila je ključna za napredovanje istrage", rekao je, pozdravljajući njezinu "hrabrost i upornost".

Kopirati
Drag cursor here to close