Ručno izrađen

Foča ima svoj automobil, zove se Danster

"Koliko je bilo teško govore podaci da sam u radionici proveo skoro 1.400 radnih sati, potrošio preko 140 reznih plata, 7 kg elektrode, ali moram da naglasim da u čitavom poslu nisam bio sam, imao sam veliku podršku", ističe Radović.
AutoMoto / Flash | 21. 02. 2022. u 20:58 BHRT
U Foči predstavljen ručno izrađen automobil

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radivoje Radović je dizajner i tvorac ručno izrađenog automobila koji je predstavljen u Foči. Od dijelova koje je sam napravio i oblikovao, majstorske Radivojeve ruke duže od dvije godine sklapale su "Danster", koji je nazvao po svojim sinovima Danilu i Stefanu.

Vrijedne majstorske ruke tridesetčetvorogodišnjeg Radivoja Radovića dvije godine su strpljivo izrađivale dio po dio i sklapale vozilo u improvizovanim uvjetima oskudno opremljene radionice. Ova priča je potvrda da je za uporne sve moguće uz trud, ljubav i vjeru u ostvarenje sna. Za susret sa prvim fočanskim automobilom vladalo je veliko interesiranje njegovih sugrađana.

Radivoje je auto napravio, prema dizajnu koji je sam osmislio, za svoju dušu, a naziv Danster je dao po sinovima Danilu i Stefanu. Namijenjen je isključivo za terensku vožnju za "offroad" natjecanja, za malo ekstremnije uvjetevožnje.

"Ime je dobio po mladićima koji su se dovezli sa mnom, mojim sinovima Danilu i Stefanu i otuda naziv Danster. Namijenjen je isključivo za terensku vožnju pa je prema tome opremljen ekstremnim terenskim gumama, jakom sigurnom konstrukcijom. Pokreće ga BMW motor, mjenjač BMW, pogonske osovine od vojnog vozila, a sve ostalo je moj ručni rad. Da bi ga napravio koristio sam dijelove od mnogo drugih vozila", priča Radović.

U radionici je proveo više od 1.400 radnih sati, uz značajan trud i mnogo materijala.

"Koliko je bilo teško govore podaci da sam u radionici proveo skoro 1.400 radnih sati, potrošio preko 140 reznih plata, 7 kg elektrode, ali moram da naglasim da u čitavom poslu nisam bio sam, imao sam veliku podršku", ističe Radović.

Nakon što je krajem prošle godine u medijima izašla priča o prvom fočanskom automobilu, Radivoje je dobio bezbroj poziva sa svih strana svijeta, ali ističe da njegovo vozilo nema cijenu.

Foto: Srna / Fočanski Danster

"Poslije ovoga projekta i objave u medijima sada su te ponude u mnogo većem obimu i mnogo su ozbiljnije ali ja hoću da naglasim da neću nikad napustiti svoj grad, da ostanemo ovdje i proizvodimo ovakve vrste automobila. Ja imam u planu proizvodnju drugog vozila, da počnemo raditi jedan električni automobil", rekao je Radović.

Radivojeva supruga Bojana kaže da je trebalo dosta truda i da je njen suprug, uz veliku podršku obitelji, bio istrajan u svojoj želji.

"Trebalo je dosta vremena, truda. On je htio da napravi auto, uspio je u tome podržavali smo ga u svemu", kaže Radović.

Načelnik Općine Foča Milan Vukadinović rekao je da je ovo povijesni trenutak za Foču.

"Zaista moram da kažem da sam ponosan kao načelnik i kao sugrađanin Radivoja Radovića i zaista večeras smo dobili novi fočanski brend, remek djelo i novog ambasadora Foče. Općina Foča će podržati sve dalje Radivojeve aktivnosti", kazao je načelnik Vukadinović.

Tvorac prvog fočanskog automobila zaposlen je u Kazneno-popravnom zavodu. Po struci je medicinski tehničar, a rad sa automobilima je njegova strast i mnogo više od običnog hobija.

Kopirati
Drag cursor here to close