Elektrifikacija

Fiati 500 i Panda dobivaju hibridne verzije

Fiat 500 i Fiat Panda prvi su modeli FCA grupacije u klasi gradskih automobila opremljeni novom benzinskom Mild Hybrid tehnologijom i predstavljaju prvi korak na putu elektrifikacije ove marke.
AutoMoto / Flash | 20. 01. 2020. u 18:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Fiat500

Legendarni gradski automobili Fiat 500 i Fiat Panda bit će prvi modeli FCA Grupacije u segmentu malih gradskih automobila koji će dobiti novu hibridnu tehnologiju. Novi 500 i Panda Hybrid bit će dostupni od veljače 2020. godine.

Ova godina označava novu fazu u povijesti marke Fiat koja lansiranjem novih Fiat 500 i Panda Hybrid započinje elektrifikacijski put marke koji će se nastaviti početkom proizvodnje u Torinu, novog, 100% električnog, Fiata 500, igrajući temeljnu ulogu unutar e-Mobility by FCA strategije, te će u 2020. godini Grupacija predstaviti proizvode i usluge kako bi kupcima ponudila potpuno iskustvo održive mobilnosti.

Hibridni 500 i Panda

Nadalje, po prvi put u povijesti dvije ikone i komplementarna modela marke Fiat, Fiat 500 i Panda bit će predstavljeni jedinstvenom posebnom serijom: ekskluzivni “Launch Edition”, u kojem debitira novi benzinski Mild Hybrid motor koji spaja novi jedno litarski 3-cilindrični motor iz obitelji Firefly sa 70 KS (51 kW), s električnim BSG (Belt integrirani generator motora) motorom od 12V te litijsku bateriju.

U usporedbi s 1.2 Fire motorom od 69 KS, Mild Hybrid motor omogućava smanjenje potrošnje, a samim tim i emisije CO2, u prosjeku za 20%, a kod Pande Cross i do 30%, bez ugrožavanja performansi, jamči također vrlo visoku udobnost u vožnji, budući da BSG sustav osigurava bešumno ponovno pokretanje termičkog motora bez vibracija kod isključivanja i ponovnog pokretanja motora.

Kako radi FCA-ova Mild Hybrid benzinska tehnologija

Novi benzinski motor Mild Hybrid, koji obuhvaća ostavštinu slavnog Fire motora proizvedenog u više od 30 milijuna komada, predviđa jednolitrenu trocilindričnu izvedbu sa 70 KS (51 kW) maksimalne snage pri 6 000 okr/min i 92 Nm maksimalnog okretnog momenta pri 3.500 okr/min, javlja autonet.

Glava motora ima 2 ventila po cilindru i jednu bregastu osovinu sa kontinuiranim izmjenjivačem faze (distribucija je lančana); konstrukcija s kompaktnom komorom za izgaranje, “high-tumble” usisne cijevi i vanjski EGR ventil omogućuju primjenu posebno visokog omjera kompresije (12:1), što znači visoku toplinsku učinkovitost. Blok cilindra, razvijen u suradnji s Teksidom, izrađen je od visokotlačnog lijevanog aluminija s košuljicama cilindara od lijevanog željeza, doprinosi i smanjenju vremena zagrijavanja i smanjenju težine motora na samo 77 kg. Pored toga, maksimiziranje učinkovitosti prolazi također kroz smanjenje trenja postignuto mehanizmom pogona kojeg obilježava omjer provrta/hoda od 1,24 i uređajem koljenastog vratila s pomakom od 10 mm.

BSG sustav ugrađen je izravno na motor i djeluje kroz pomoćni remen. Sustav omogućuje povrat energije tijekom kočenja i usporavanja, pohranu u litijsku bateriju kapaciteta 11 Ah i iskorištavanje, s maksimalnom snagom od 3,6 kW, za ponovno pokretanje toplinskog motora nakon zaustavljanja i za pomoć pri ubrzanju.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, motor s unutarnjim izgaranjem isključuje se čak i u vožnji pri brzini nižoj od 30 km/h, jednostavnim odabirom neutralnog položaja mjenjača.

Presvlake od reciklirane plastike

Unutarnja je presvlaka sjedala vjerna filozofiji održivosti cijelog projekta uklapa se s FCA-ovom Mild Hybrid tehnologijom. Launch Edition sjedala dijelom su izrađena, po prvi put u automobilskoj industriji, korištenjem pređe SEAQUAL® YARN od čijeg se tkanja izrađuje poseban materijal, kojeg je certificirala SEAQUEL INITIATIVE, dobiven od reciklirane plastike od koje je 10% morskog i 90% zemaljskog podrijetla. Za izradu SEAQUEL® YARN-a potrebno je najprije plastiku prikupljenu u moru pretvoriti u pahuljice polietilen tereftalata od kojih se potom izrađuje pređa od koje se izrađuje tkanina.

U fazi tkanja poliester morskog podrijetla miješa se s drugim ekološkim, prirodnim, recikliranim ili oporabljenim vlaknima. Zeleni proces koji se, potom, završava primjenom ekoloških boja i završnih obrada koje se temelje na uštedi vode i energije.

Povijest modela

Fiat 500 jedan je od najreprezentativnijih primjera talijanskog dizajna koji je osvojio kupce različitih generacija. Pokrenut 1957. godine i oživljen 2007. godine, legendarni Cinquino “motorizirao” je Europu 1960-ih godina, a potom, u prvom desetljeću 2000. godine, potpuno je promijenio kategoriju gradskih automobila nudeći, po prvi put, razinu stila i tehnoloških inovacija koje do sada nisu viđene u ovom segmentu. I danas će, zahvaljujući i Fiatu 500 Hybrid Launch Edition, nastaviti igrati vodeću ulogu u urbanoj mobilnosti u kojoj je prošle godine, u svojoj jedanaestoj godini života, zabilježio je najbolji prihod ikada s oko 194.000 registriranih komada.

Povijest Fiat Pande broji više od 40 godina i predstavlja svakodnevni odnos vozača s automobilom: neposredniji, ležerniji. Među tajnama njegove popularnosti su kompaktne vanjske dimenzije, veliki unutarnji prostor koji se može prilagoditi svim potrebama prijevoza, širok izbor motora i brojne kombinacije boja. Ukupno, preko 7,5 milijuna kupaca osvojila je jednostavnost i susretljivost modela, pravi sastavni dio obilježja marke Fiat. Osim toga, Panda je oduvijek bio nositelj novosti u čitavom segmentu: na primjer, bio je prvi gradski automobil sa pogonom na četiri kotača (1983. godine), prvi u svom segmentu koji je osvojio prestižni naslov Car of the Year (2004. godine), a u iste godine, prvi gradski automobil koji je stigao na 5200 metara kampa baze na Everestu.

Kopirati
Drag cursor here to close