Cecilia Malmstrom

EU želi 'stvoriti buku' zabranom uvoza Harley-Davidsona

EU je kao metu izabrala najslavnije američke izvozne proizvode poput motocikla Harley-Davidson.
AutoMoto / Flash | 21. 06. 2018. u 16:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila je u četvrtak da je EU izabrala kao metu najslavnije američke izvozne proizvode poput motocikla Harley-Davidson i bourbona u nadi da će to "stvoriti buku" i izvršiti pritisak na američke čelnike u trgovinskom sporu. 

EU je objavila u ovom tjednu da će od petka početi oporezivati američke uvozne proizvode vrijedne 3,4 milijarde dolara, u odgovoru na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede tarife na europski čelik i aluminij. Ostale robe iz EU uključuju jeans, kikiriki puter, sok od naranče i borovnice.

Tijekom intervjua u Novom Zelandu, gdje je pokrenula pregovore o slobodnoj trgovini, Malmstrom je izjavila da je EU izabrala neke od proizvoda jer su oni simbol američkog načina života i privukli bi pažnju javnosti.

''Ukoliko mi ne možemo da uvjerimo naše američke partnere, možda američke firme, američki potrošači i američki političari mogu'', kazala je.

Trump tvrdi da mjere protiv uvoznog europskog čelika i aluminija imaju za cilj zaštitu američkih interesa iz domena nacionalne sigurnosti.

Malmstrom je kazala da 28-člana EU nema dampinške cijene čelika na tržištu.

''Čelik koji mi izvozimo u SAD nije prijetnja njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Njima je potreban taj čelik, to je visoko kvalitetni čelik'', kazala je.

EU dijeli američke brige da Kina nameće dampinške cijene čelika na svjetskom tržištu, subvencionirajući državne kompanije, tvrdi Malmstrom.

''Mi to ne volimo. Nitko u svijetu to ne voli'', kazala je.

Ona je, međutim, izjavila da tarife i eventualni trgovinski rat između SAD i Kine nisu pravi odgovor. Kazala je da su američke mjere nelegalne i da EU ne smije samo sjediti skrštenih ruku i prihvatiti ih bez odgovora. Naglasila je da su tarife EU proporcionalan odgovor i izrazila je nadu da trgovinski spor neće dodatno eskalirati, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close