Kupuju samo bogati u EU

Električni automobili - igračke za imućne

Ako želi električnu mobilnost za sve pred Europskom unijom i proizvođačima automobila je veliki posao – učiniti električne automobile povoljnijima… Zasad su, uglavnom, igračke za imućne.
AutoMoto / Flash | 20. 07. 2021. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija zabranjuje dizelaše i benzince, a ključno je pitanje što ćemo mi voziti? Ne mi kao Europska unija nego mi kao države u kojima standard nije visok kao u Švedskoj ili Nizozemskoj. Kupiti električni automobil po današnjim cijenama mnogima bi ispraznio novčanike i razvukao široki osmijeh na lice direktorima banaka od kojih biste uzimali dugoročne kredite.

Velike razlike u prodaji električnih automobila i plug in hibrida na području EU-a prate razliku u životnom standardu među zemljama, pokazalo je novo istraživanje koje je provela ACEA (Udruženje proizvođača automobila u Europi), koja je promatrala udio automobila na punjenje u ukupnoj prodaji automobila. ACEA je udruženje proizvođača automobila u Europi, piše Revija HAK.

Električni automobili i plug-in hibirdi činili su 10,5 posto svih novih automobila prodanih na području EU-a prošle godine. Istodobno, njihov udio je bio manji od tri posto u 10 zemalja članica.

Analiza ACEA pokazuje da postoji izravna veza između potražnje potrošača za elektrificiranim automobilima i bruto nacionalnog proizvoda (BDP) zemlje po stanovniku. To ukazuje da je cijena važan čimbenik. Značajna iznimka je samo Portugal, gdje je tržišni udio električnih automobila i plug in hibrida dosegao 13,6 posto u 2020. godini, unatoč činjenici da je ta zemlja jedna od onih s relativno niskim prosječnim prihodom. U gotovo svim ostalim zemljama automobili s punjivim baterijama uglavnom su skuplji od sličnih automobila na benzin i dizel.

Zemlje s najvećim brojem električnih i plug in vozila i BDP po stanovniku 2020.:

1. Švedska – postotak električnih i plug in hibrida 32.2%, BDP po stanovniku 45.610 eura

2. Nizozemska – postotak električnih i plug in hibrida 25%, BDP po stanovniku 45.790 eura

3. Finska – postotak električnih i plug in hibrida 18.1%, BDP po stanovniku 42.940 eura.

Zemlje s najmanjim udjelom električnih i plug in vozila i BDP po stanovniku 2020.:

1. Cipar – Postotak električnih i plug in hibrida 0.5%, BDP po stanovniku 23.580 eura

2. Litva – Postotak električnih i plug in hibrida 1.1%, BDP po stanovniku 17.460 eura

3. Estonia – Postotak električnih i plug in hibrida 1.8%, BDP po stanovniku 20.440 eura

Pri samom dnu na četvrtom mjestu je Hrvatska s postotkom električnih i plug in vozila od samo 1.9% i BDP-om po stanovniku od 12.130 eura.

Uz to, pet zemalja s najslabijom potražnjom za takvim automobilima također ima vrlo malo punionica, od kojih svaka ima samo jedan posto udjela u EU.

Dodajmo i da Norveška nije bila uključena u studiju i da je netipična na nekoliko načina kao zemlja s najvišim BDP-om i istodobno pristupačnim cijenama električnih i plug-in hibirda automobila zahvaljujući brojnim poreznim izuzećima.

Ako želi električnu mobilnost za sve pred Europskom unijom i proizvođačima automobila je veliki posao – učiniti električne automobile povoljnijima… Zasad su, uglavnom, igračke za imućne.

Kopirati
Drag cursor here to close