Kombi-nacija

Dokumentarni film o Zastavinom kombiju 850AK

Film se višeznačno zove "Kombi-nacija", a Nikolić podsjeća da je Zastavin kombi mogao komotno prevoziti šest putnika, kao šest jugoslavenskih republika.
AutoMoto / Flash | 14. 05. 2024. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarac "Kombi-nacija" bit će premijerno prikazan 23. svibnja na festivalu Beldocs, a njegov autor Jugoslav Nikolić je za agenciju Tanjug rekao da je snimljen obilazeći Zastavinim kombijem tvornice gdje su za njega nekad proizvodili dijelove u bivšoj Jugoslaviji.

Šest putnika, šest republika

"Ovo je film prije svega o kombiju. Pravio se u svim republikama bivše Jugoslavije. Pokušali smo obići većinu tih tvornica i vidjeti što se dešava sad s njima, rade li ili ne", rekao je Nikolić Tanjugu.

Snimanje priče bivših zaposlenih, Nikolić ističe kao "jako interesantno iskustvo", iz koga se u "ovom filmu maltene vidi i to kako je i zašto Jugoslavija završila svoju priču".

Film se višeznačno zove "Kombi-nacija", a Nikolić podsjeća da je Zastavin kombi mogao komotno prevoziti šest putnika, kao šest jugoslavenskih republika.

Prema njegovim riječima, kombi je mogao da preveze "ako se malo zbiju i osam putnika", na koliko je zapravo bio registrovan.

"Znači kao Jugoslavija, sastavljen za osam ljudi. Osam republika i dvije pokrajine", napomenuo je autor.

5.000 kilometara bez jednog kvara

Nikolić je dodao da film nosi podnaslov "Jugoslav i ja", kao igru riječi njegovog i imena vlasnika kombija Dušana Dimitrijevića.

Zastavin kombi AK 850 je prije svega bio namijenjen za poduzeća, ali ponekad i veće obitelji, koje nisu mogle stati u simbole jugoslovenskog socijalističkog standarda i života, putničke automobile Stojadina, Fiću ili Yugo 45.

"Čak ima interesantna priča da su miješali malter, a da se ne bi prljalo, samo bi stavili foliju unutra, toliko je bio praktičan. I onda iznesu napolje beton i očiste. Tako da je bio više vozilo firmi u Jugoslaviji nego obitelji", napomenuo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, za potrebe snimanja filma "Kombi-nacija" prešli su s kombijem proizvedenim 1984. godine oko 5.000 kilometara "bez jednog kvara".

"Jeste malo bučan i ne može nešto pretjerano brzo da ide. Mi smo pokazali da može preko 100, ali je optimalna neka brzina oko 80 kilometara na sat", rekao je Nikolić.

Ekipa Nikolićevog filma je svojim kombijem prošla putevima bivše Jugoslavije, snimivši "jako lijepu putopisnu priču", u kojoj se "vide lijepi predjeli Šumadije, Makedonije, Crnogorskog primorja, Hercegovine, Jadranskog primorja, Slovenije".

Jugo u Splitu, pivo u Makarskoj

Prema njegovim riječima, s kombijem napravljenim po licenci talijanskog Fiata su stigli i do Trsta, "da mališa vidi gdje mu je osnovna domovina".

"Tamo smo imali interesantnu scenu. Bio je mali (Fiatov auto) Topolino. Parkirali smo ga, to se vidi u filmu, da su njih dvojica jedan pored drugog", istakao je Nikolić.

U traileru za film može se vidjeti i razgovor s čovjekom koji otkriva da je u Splitu, nakon gašenja poduzeća Jugoplatika, bilo prijedloga da se sve treba srušiti jer nosi naziv "jugo".

"Jedan od posljednjih direktora mu je rekao: 'Kako nije zabranio vjetru jugo da puše?'", rekao je sugovornik u filmu.

Video: Combi-nation | Trailer | BELDOCS 2024

Od susreta na putovanju, Nikolić je istaknuo Makarsku, gdje im je  jedan čovjek kupio pakovanje piva i stao da s njima popriča.

Upitan mogu li se praviti usporedbe s vremenom kad je kombi napravljen 1984. godine i danas, Nikolić je je odgovorio da je to uvijek nezahvalno.

"Ni mi nismo isti, ni automobili nisu, ništa više nije. Ali putovanja su uvijek ista, putovanja su ono zbog kojih postojimo i kojima težimo. Nešto što je zajedničko, što je jako lijepo, to će uvijek ostati isto", zaključio je Nikolić za agenciju Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close