Zagađenje

DieselGate: Je li vaš dizelaš 'prljavi prevarant'?

AutoMoto / Flash | 19. 09. 2016. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska federacija za promet i okoliš objavila je kako je afera s dizelskim motorima samo vrh ledenog brijega i da svi veliki proizvođači automobila prodaju modele koji krše ograničenja emisija štetnih plinova.

"Neuspjeh u kažnjavanju Volkswagena u Europi je vrh ledenog brijega afere DieselGate, s prijavljenih 29 milijuna suvremenih dizelskih automobila koji nas zagađuju, a brojka i dalje raste", navodi se u izvještaju.

U dokumentu se napominje da se masovno krše standardi Euro 5 i Euro 6, koji su uvedeni s ciljem da se popravi situacija u vezi sa zagađenjem zraka.

Najprljavije automobile iz generacije s Euro 5 motorima prave Renault (uključujući Daciju), Land Rover, Hyundai, Opel i Nisan, a najčistije Seat, Honda, BMW (uključujući Mini), Ford i Peugeot.

Najveće zagađivače po standardu Euro 6 proizvode Fiat (uključujući Alfa Romeo i Suzuki s talijanskim motorima), Opel, Hyundai, Renault (uključujući Nissan, Daciju i Infiniti) i Mercedes, dok najčistije automobile prave Wolksvagen, Seat, Škoda, Audi, Mazda i BMW (uključujući Mini).

U prosjeku, četiri od pet automobila koji formalno ispunjavaju normu Euro 5 u realnim uvjetima vožnje proizvode tri puta više azotnog oksida od zakonske norme. Ovi modeli prodavali su se od 2010. do 2014. godine.

Dvije trećine automobila s Euro 6 normom i dalje proizvode tri puta više azotnog oksida u normalnoj vožnji, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se precizira da je na tržištima Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije prodano 69 posto "prljavih" automobila sa dizelskim motorima.

Kopirati
Drag cursor here to close