Niz aktivnosti

Das WeltAuto lansira kampanju pod nazivom ''VOZI PAMETNO!''

Provođenjem kampanje ''Vozi pametno!'' Das WeltAuto zauzima ozbiljan pristup sigurnosti u prometu.
AutoMoto / Flash | 24. 02. 2022. u 10:55 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem promocije sigurnijeg prometnog okruženja, a povodom sve učestalijih prometnih nesreća na prometnicama u BiH, Das WeltAuto lansira kampanju ''Vozi pametno!''.

Nizom aktivnosti na društvenim mrežama i intenzivnijim prisustvom u medijima narednih mjeseci ćemo sudionicima u prometu prenositi informacije o važnosti prometne kulture i svijesti o prometnim izazovima te posljedicama nepoštivanja prometnih propisa.

Statistički podaci otkrivaju da je u 2020. godini na teritoriji Bosne i Hercegovine zabilježen prosjek od 81 prometne nezgode dnevno. Od ukupno 29.703 prometnih nesreće njih čak 6.260 završilo je s tjelesnim povredama. Život su izgubile 244 osobe, 1.268 osoba je zadobilo teže tjelesne povrede, a 7.307 lakše.

Razlozi prometnih nesreća su različiti, a prema izvještajima nadležnih institucija najčešći su vezani za ljudski faktor: od korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje - naročito tipkanja po ekranima, preko kretanja nedozvoljenom brzinom, sve do konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava prije i za vrijeme upravljanja motornim vozilom.

S druge strane stoje problemi tehničke prirode poput prosječne starosti voznog parka u BiH, kvaliteta prometne infrastrukture ili tehničke (ne)ispravnosti vozila. Prema podacima Instituta za privredni inženjering samo u razdoblju od 1.7.2021. do 30.9.2021. godine na stanicama tehničkog pregleda u Federaciji BiH evidentirano je čak 2.149 neispravnosti na sustavu kočenja vozila, što bi na ulicama značilo isto toliko potencijalnih prometnih nesreća uzrokovanih samo ovim problemom.

Ovom kampanjom prije svega želimo podići svijest o prometnoj kulturi, ali i ukazati na važnost redovnog pregleda tehničke ispravnosti vozila kako bi ona bila pouzdana za sigurno učešće u prometi.

U okviru kampanje Das WeltAuto će provesti niz radnji:

- anketiranje sudionika u prometu putem servisa društvenih medija s ciljem ispitivanja znanja o glavnim uzrocima saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovini te ukazivanja na sve veći problem u saobraćajnom okruženju;

- testiranje sudionika u prometu u kontroliranim uvjetima i na osmišljenom poligonu kojim ćemo dobrovoljcima za upravljačem i na osmišljenom poligonu dati određene zadatke s kojima će biti ometani u obavljanju prometnih aktivnosti, a potom ispitati njihove reakcije. U suradnji sa stručnim osobljem će donijeti zaključke o ponašanju u prometu;

- savjetovanje sa stručnjacima iz sfere prometa i aktivne radionice s ciljem podizanja svijesti vozača, ali i ostalih sudionika u prometu, o važnosti prometne kulture i poštivanja prometnih propisa u svrhu povećanja sigurnosti na prometnicama.

Provođenjem kampanje ''Vozi pametno!'' Das WeltAuto zauzima ozbiljan pristup sigurnosti u prometu. Stoga se pozivaju svi zainteresirani da se pridruže u svakodnevnim aktivnostima koje će moći pratiti na Das WeltAuto profilima društvenih mreža Facebook i Instagram, tako što će podijeliti priče i na taj način utjecati na svijest svojih poznanika, te promijeniti ponašanje bar jednog sudionika u prometu.

Sve velike promjene počinju malim koracima. Dovoljan je jedan mali korak da bi se spasio jedan život pa samim tim i cijelo čovječanstvo! Zato, Vozi pametno!

Kopirati
Drag cursor here to close