Udruživanje snaga

Daimler i Volvo kreću u zajednički projekt razvoja gorivih ćelija

Dvije tvrtke istražuju mogućnosti podjele troškova novih tehnologija u razdoblju obilježenom padom potražnje za vozilima na područjima pod blokadom zbog pandemije koronavirusa.
AutoMoto / Flash | 21. 04. 2020. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač automobila Daimler i švedski proizvođač kamiona Volvo Trucks odlučili su udružiti snage na razvoju, proizvodnji i prodaji sustava gorivih ćelija za teška vozila, naznačujući kosolidaciju u sektoru pod utjecajem koronakrize.

Dvije tvrtke istražuju mogućnosti podjele troškova novih tehnologija u razdoblju obilježenom padom potražnje za vozilima na područjima pod blokadom zbog pandemije koronavirusa.

„Zajednički je cilj objema kompanijama lansirati teška vozila s gorivim ćelijama za zahtjevne dulje destinacije, kroz serijsku proizvodnju u drugoj polovini desetljeća“, priopćili su u utorak iz Daimlera i Volva.

„Udruživanje snaga smanjit će troškove razvoja za obje tvrtke i ubrzati uvođenje sustava gorivih ćelija kod proizvoda koji se koriste u prijevozu teških tereta i na zahtjevnim duljim trasama“, dodaju.

Daimler Trucks će u novom projektu objediniti sve aktivnosti krovne tvrtke vezane uz gorive ćelije, uključujući i one tvrtke Mercedes-Benz Fuel Cell. Djelokrug nove tvrtke obuhvatit će i aktivnosti vezane za upotrebu ćelija u automobilima ali i na drugim područjima.

Volvo će pak kupiti polovinu udjela u novoj tvrtki za oko 600 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Kompanija će biti neovisna i autonomna a Daimler i Volvo i dalje će biti konkurenti u svim ostalim područjima poslovanja, dodaje se u zajedničkom priopćenju.

Preliminarni dogovor Volvo Trucksa i Daimlera nije obvezujuć a očekuje se da će konačni sporazum biti sklopljen do trećeg tromjesečja a zaključen prije kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close