Istraživanje CarVertical

Crveni automobili imaju veću šansu sudjelovati u nesrećama

Popularnost boja automobila može varirati u različitim zemljama - nijanse koje su obožavane u SAD-u ne moraju nužno biti popularne u Njemačkoj, Španjolskoj ili Meksiku.
AutoMoto / Flash | 29. 08. 2022. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boje automobila često odražavaju osobnost vlasnika. Konzervativni kupci skloniji su monokromatskim vozilima, dok ostali vozači preferiraju svijetle boje. Općenito, dok proizvođači automobila nude boje koje odgovaraju svakoj osobnosti, većina vozača preferira boje koje su oduvijek popularne.

Popularnost boja automobila može varirati u različitim zemljama - nijanse koje su obožavane u SAD-u ne moraju nužno biti popularne u Njemačkoj, Španjolskoj ili Meksiku. I općenito, trendovi boja automobila nisu statični – mijenjaju se tijekom vremena kako nove boje dolaze u središte pozornosti.

Ipak, boja automobila nije samo stvar stila. Na primjer, očito je da crveni automobili imaju veću vjerojatnost da će doživjeti nesreću, što samo dokazuje važnost pažljivog odabira. carVertical automobilski stručnjaci proveli su istraživanje kako bi pronašli najpopularnije boje automobila i njihov utjecaj na sigurnost vožnje.

Vozači izbjegavaju šarene automobile

U zemljama s toplom klimom ima više šarenih vozila u usporedbi s hladnijim zemljama. Vožnja svijetlog automobila u Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj može podići obrve lokalaca, ali to bi bilo sasvim normalno u Kaliforniji ili Italiji, gdje su svijetle boje normalna stvar.

Općenito je pravilo da su bijeli automobili popularniji u toplijim podnebljima jer bijela boja reflektira sunčevu svjetlost, zbog čega je manje vruće za vožnju.

Kao što ovo nedavno istraživanje otkriva, bijela boja je najpopularnija boja u Australiji (39,1% ukupnog broja vozila) i EU (26,8%). Australci također obožavaju srebrne (15,9%) i sive automobile (14%). Europljani više preferiraju siva (25,9%), a slijede crna vozila (24.5%).

Sličan postotak crnih vozila može se pronaći i u SAD-u (24,7%). No, vole i bijele (20,9%) i srebrne (17,3%) automobile.

“71% automobila provjerenih na našoj platformi bili su monokromatski – crni, bijeli, sivi ili srebrni. To samo dokazuje da su ljudi prilično konzervativni kada je riječ o kupnji vozila”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u tvrtki carVertical.

 

Kopirati
Drag cursor here to close