Batmobile

Čak i Batman prelazi na električni pogon

Prvi u svijetu funkcionalni električni Batmobil nastao je u Vijetnamu. Riječ je o replici modela iz filma Christophera Nolana Vitez tame iz 2008. godine, koju je izradio jedan student arhitekture.
AutoMoto / Flash | 11. 02. 2022. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po mnogima najbolji serijal filmova o Batmanu režirao je Christopher Nolan, a otvoren je 2008. godine filmom The Dark Knight (Vitez tame). U ovom je filmu Batman, kojeg je utjelovio glumac Christian Bale, vozio atraktivan “cestovni tenk” nadimka The Tumbler, Batmobil svemirskog dizajna i promjenjive vanjštine. Dakako, prije 14 godina nije bilo niti riječi o ekološkom pogonu koji bi si bogataš i zaljubljenik u tehnologiju poput Brucea Waynea mogao priuštiti – ali zato je sada tu prazninu popunio jedan vijetnamski student arhitekture.

Njegovo ime je Nguyen Dac Chung, star je 23 godine, a protekle dvije radio je na vjernoj replici ovog Batmobila u stvarnoj veličini. Prvi je to potpuno električni Batmobil ikada izrađen u prirodnoj veličini, a očekivano – brži je i ekološki prihvatljiviji od Nolanove filmske verzije.

Riječ je o potpuno funkcionalnom električnom vozilu dugome 3,6 i širokom 2,6 metara, visine 1,5 metra. Ukupna je masa vozila oko 600 kilograma, budući da je načinjeno od panela načinjenih od 3D ispisane ABS plastike, ugljikovih vlakana i drugih kompozita, postavljenima oko čelične cjevaste konstrukcije. U vozilu su i litij-ionske baterije (nepoznatoga kapaciteta), koje pokreću elektromotor (neobjavljene snage). No, ono što znamo, jest da je najviša brzina Batmobila 104 km/h i da se u njega mogu smjestiti dvije osobe – Batman i Robin, pretpostavljamo, javlja Bug.

Hidraulična vrata se otvaraju, kako i priliči, na daljinsko upravljanje, a od dodatne opreme autor ističe i 4 taktičke kamere koje snimaju scenu oko vozila u 360°. Osim za pravovremeno uočavanje zlikovaca, navodno su korisne i kod manevriranja, posebice kod savladavanja oštrih zavoja. Preglednost iz kabine, čini se, nije sjajna.

Jedinstveni električni Batmobil trenutačno je izložen u galeriji Van Daryl u najvećem vijetnamskom gradu Ho Ši Minu (poznatome i kao Saigon). Tamo ga se može na zahtjev pogledati, ali i razgovarati o eventualnoj kupnji, iako cijena nije istaknuta.

Kopirati
Drag cursor here to close