Cellular-V2X

Bosch, Vodafone i Huawei omogućili međusobnu komunikaciju pametnih automobila

Uspješna testiranja: tehnologija Cellular-V2X poboljšava sustave pomoći vozaču, koji sada ne samo da upozoravaju vozače, nego im i aktivno pružaju podršku.
AutoMoto / Flash | 24. 01. 2018. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petak je popodne, a na autocesti A9 blizu Münchena je gužva. Navigacija zahtijeva potpunu usredotočenost. Vozila se stalno ubacuju ispred drugih vozila, zbog čega vozač mora naglo kočiti.

Upravo je to uzrok brojnih nesreća, gužve i stresa.

Inteligentna mobilna telefonija može umanjiti neke od tih problema i pomoći spriječiti da potencijalno opasne situacije u vožnji postanu još kritičnije.

Ova tehnologija poznata kao Cellular-V2X (eng. vehicle to everything) omogućuje automobilu komunikaciju s ostalim vozilima i okruženjem s pomoću mobilne telefonije.

Od veljače 2017. godine Bosch, Vodafone i Huawei testiraju ovu novu visoko učinkovitu tehnologiju; kao prve tvrtke u Europi koje se bave time.

U stvarnom vremenu: komunikacija između automobila čini vožnju opuštenijom, učinkovitijom i sigurnijom

Autocesta A9 u Bavarskoj lokacija je za testiranje na terenu uz pomoć prvih testnih modula 5G. Poduzeća po prvi put pokazuju kako i sustavi za pomoć vozačima kao što je ACC (prilagodljivi tempomat) imaju koristi od izravne i trenutne razmjene informacija među vozilima.

Do sada se tehnologija CellularV2X upotrebljavala kao sustav upozorenja u stvarnom vremenu pri mijenjanju traka na autocesti ili kada automobil ispred naglo zakoči. Uz to što upozorava vozača, ACC automatski ubrzava i koči.

Novi sustav mobilne telefonija tako utire put automatiziranoj vožnji. Kada postigne potpunu povezanost, promet će obuhvaćati učenje vozila da međusobno komuniciraju te izravno razmjenjuju podatke.

Izravna komunikacija među vozilima pruža informacije o tome što se događa na dijelovima raskrižja nevidljivima vozaču, preko brda, na autocesti do ili iza vlastitog automobila.

Vidjeti dalje od senzora

Prilagodljivi tempomat ACC održava brzinu koju je odredio vozač i, zahvaljujući radarskom senzoru, unaprijed postavljenu udaljenost od vozila ispred. ACC detektira vozilo koje se iznenada ubacilo čim ono uđe područje detekcije radarskog senzora.

Takvi se događaju mogu detektirati i prije ako automobili komuniciraju izravno i u stvarnom vremenu koristeći se tehnologijom CellularV2X. Koristeći se mobilnom telefonijom, povezani automobili mogu izravno prenositi informacije o svojem položaju i brzini svim vozilima u radijusu većem od 300 metara.

Povrh toga ne moraju prenositi informacije putem posredničkih kanala u bazama te praktički nema kašnjenja. Zbog toga vozilo poznaje način vožnje drugih vozila oko njega.

Ako se, primjerice, automobil ubaci ispred drugog vozila, ACC zna što će se dogoditi, čak i prije nego što to opazi vozač ili radarski senzor. Automobil tada automatski prilagodi svoju brzinu, ranije nego što bi to inače učinio, tako da se vozilo može ubaciti bez poteškoća.

Kada se ponovno uspostavi odgovarajuća udaljenost do automobila ispred, ACC automatski ubrza na prethodno određenu brzinu. Ta funkcija čak i u gužvi čini vožnju opuštenijom i manje stresnom za vozače te istovremeno sprječava naglo kočenje i ubrzanje na autocesti.

Općenito gledano, promet će postati mirniji i učinkovitiji. Zahvaljujući predviđanjima koja pruža ta tehnologija, vozila mogu biti u tijeku s promjenama.

Kopirati
Drag cursor here to close