Millward Brown

BMW najvredniji automobilski brend, četiri japanska u Top 10!

AutoMoto / Flash | 30. 05. 2012. u 12:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da je prošla godina bila jako uspješna za BMW. Bavarska je tvrtka ubilježila iznimno dobre prodajne rezultate i oborila svoje rekorde proizvodnje, a istovremeno je stiglo još jedno priznanje koje će se svidjeti vlasnicima i dioničarima BMW-a.

Njemačka je marka proglašena, od tvrtke Millward Brown zadužene za formiranje liste Top 100 najvrednijih svjetskih brendova, najvrednijom automobilskom markom na svijetu. BMW je tako s trona skinuo Toyotu.

Prema Peteru Walsheu, direktoru Millward Browna, “BMW je uspio komunicirati svoju različitost i svoje prednosti u odnosu na konkurenciju i sve je to upakirao u automobile decentnog dizajna”.

BMW je inače već bio najvredniji brend 2010. godine, da bi ga Toyota opet lani pretekla.

- Toyota sigurno ima dobar ugled u svijetu, kaže Walshe.

“Riječ je o stabilnoj tvrtki koja prema kupcima radi pouzdane i kvalitetne proizvode, naročito u srednjem segmentu. Međutim, Toyota je pretrpjela financijske gubitke vezane uz potrese i tsunamije koji su pogodili Japan i to je bilo izvan njihove kontrole.

Slična je situacija pogodila i Hondu, Nissan i Lexus, ali sve su se tri tvrtke uspjele očuvati u Top 10 najvrednijih automobilskih marki. Njemačke tvrtke Mercedes, Volkswagen i Audi učvrstile su svoje pozicije u Aziji, posebno u Kini.

- Očito je da Nijemci beru plodove svojeg izvoza u Aziju, smatra Walshe.

Prvi put u Top 10 ušla je jedna korejska automobilska tvrtka, a riječ je o Hyundaiju. Walshe smatra da su svjetska prisutnost i dobar odnos uloženog i dobivenog glavni aduti koji su korejce pogurali tako visoko, a to još nije kraj za marku koja je praktično bila nepoznata do prije 20 godina i koja je zajedno koncem osamdesetih zakoračila na američko tržište s Yugom. Očito da im sudbine baš nisu išle istim putem.

Kopirati
Drag cursor here to close