Zbog zagađenja

BiH: Zbog zagađenja moguća vožnja po sustavu par-nepar

AutoMoto / Flash | 23. 12. 2016. u 14:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operativni stožer za primjenu Plana interventih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u Sarajevskoj županiji donio je Odluku o proglašenju ''Druge epizode upozorenja'', zbog sve većeg prekoračenja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10.

Operativni stožer nalaže ograničenja u radu postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja u smislu smanjenja temperature za minimalno tri stupnja, promjenu energenata za produkciju toplote prelaskom na ekološki prihvatljivije u skladu s raspoloživim mogućnostima te ograničavanja broja radnih sati.

Izdano je upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1MW koja koriste prirodni plin smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno dva stupnja.

Naloženo je osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama s izmjerenim najvećim koncentracijama zagađujućih materija, izmjenom signalnog plana semaforiziranih raskrsnica na glavnoj gradskoj prometnici od Baščaršije do Ilidže, čime bi se utjecalo na dužinu trajanja ''zelenog vala''.

Operativni stožer u okviru ove epizode nalaže i upotrebu sredstava za obaranje čestica prašine PM10 od komunalnih preduzeća i drugih koji vrše zimsko održavaje cesta.

Također, na popisu je i zabrana izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Osim toga na snazi ostaju i sve mjere koje podrazumijevaju ranije proglašena prva epizoda pripravnosti od 7. prosinca.

Prema inoviranom Planu, obveznici mjera su dužni dostaviti informaciju o pokrenutim mjerama najkasnije u roku od 24 sata nakon proglašenja epizode povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku Županijskoj upravi za inspekcijske poslove na e-mail: [email protected] ili na telefon - fax 033/770-151.

Naglašeno je da pravna i fizička lica, kako je predviđeno ovim planom, a koja se ne budu pridržavala propisanih mjera podliježu sankcijama definiranim Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Sarajevskoj županiji.

Po stručnim procjenama i mjerenjima izvjesno je da će u nadolazećim danima rasti koncentracija PM10 čestica, te je moguće da će već od nedjelje, 25. prosinca od 07.00 sati biti na snazi primjena mjere iz epizode ''Uzbuna''.

Ova mjera podrazumijeva privremeno ograničavanje upotrebe motornih vozila, odnosno uvođenje sustava vožnje po principu "par - nepar" tablica, pri čemu bi se tog dana zabrana odnosila na vozila čije se registarske tablice završavaju parnim brojem.

Ovo se ne bi odnosilo na vozila policije, ministarstva obrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih poduzeća i vozila s diplomatskim tablicama te hitnih intervencija (hitna pomoć, Civilna zaštita, vatrogasci), kao i na vozila za opskrbu lijekovima i namirnicama.

Apelira se na građane da svedu na minimum kretanje i zadržavanje na otvorenom u ovom razdoblju, pri čemu se ovo posebno odnosi na ugrožene kategorije (trudnice, djecu, starije osobe, kronične bolesnike).

Operativni stožer zajedno sa Stručnim tijelom za koordinaciju i nadzor kontinuirano prati razvoj situacije, te će o svim promjenama blagovremeno obavještavati javnost o stanju kvaliteta zraka i njegovom utjecaju na zdravlje stanovništva Sarajevske županije.

Posebno se ističe da su informacije koje su prisutne u javnosti posljednjih dana plasirane od neovlaštenih organizacija nerelevantne i nestručne.

Kopirati
Drag cursor here to close