Potpisali sporazum

BiH vozačka dozvola od sada priznata i u Turskoj

Ministar Mitrović naglasio je kako osnovni razlog za zaključivanje sporazuma želja da se građanima omogući izdavanje zamjenske vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita.
AutoMoto / Flash | 16. 03. 2021. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potpisao je Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Ministar Mitrović je istaknuo kako je Republika Turska iskazala svoje namjere za kvalitetnije uključivanje prostora jugoistočne Europe u prometnu mrežu EU i zemalja zapadnog Balkana, dodavši da se poseban naglasak u Ministarstvu kojim rukovodi stavlja upravo na bolje regionalno povezivanje u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

"Potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o suradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima smatramo dobrom osnovom za nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom prometnice Sarajevo – Beograd –Sarajevo. Time će se sigurno poboljšati cestovna mreža u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, povezati glavni gradovi Sarajevo i Beograd te u konačnici, ostvariti bolja regionalna povezanost sa Republikom Turskom", naglasio je ministar Mitrović.

Foto: PR / Potpisivanje sporazuma 
 

Ministar Mitrović je ovom prilikom potpisao i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, rekavši da je osnovni razlog za njegovo zaključivanje želja da se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogući da za vrijeme legalnog boravka na teritoriju druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.

Mitrović je na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bio član delegacije Bosne i Hercegovine tijekom službene posjete Republici Turskoj zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj NJ. E. Adisom Alagićem.

Kopirati
Drag cursor here to close