Otpad

BiH ima najstariji vozni park u Europi

AutoMoto / Flash | 15. 01. 2016. u 07:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Eurostata, u Europskoj uniji na ispušne plinove iz automobila otpada od 20-25 posto ukupnog zagađenja zraka, dok je u BiH ovaj postotak znatno veći, kako zbog starosti voznog parka i loše cestovne infrastrukture, tako i zbog nepostojanja velikih industrijskih proizvođača, piše sarajevsko Oslobođenje.

Stoga je s ciljem smanjenja zagađenja zraka, ali i zbog poboljšanja poslovnog ambijenta za prodajno-servisne centre u BiH, te praćenja i prilagodbe zakonskih direktiva koje se tiču ove oblasti, krajem prošle godine pri Gospodarskoj komori FBiH osnovano Udruženje ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila.

"Udruženje je osnovano s ciljem da, između ostalog, djeluje proaktivno u kontekstu zaštite prava uvoznika, odnosno prodajno-servisnih centara novih vozila. U prošlosti su se donosili pravilnici, zakoni koji nisu u suglasnosti s onim što je praksa u zemljama okruženja i Europske unije, te je Udruženje već pokrenulo i predložilo niz mjera koje se tiču, kako poboljšanja poslovnog ambijenta u BiH, tako i društvene odgovornosti, kada je u pitanju ekologija", kazao je za Oslobođenje Haris Muratović, predsjednik Udruženja.

Prema njegovim riječima, BiH je, nažalost, pogodno tlo za uvoz rabljenih vozila koja su starija od deset godina.

"Naime, EURO 3 norma je usvojena za vozila proizvedena od 2000. S obzirom na to da je u 2015. više od 50 posto vozila uvezenih u BiH bilo s normom EURO 3, dolazimo do zaključka da je tvrdnja o europskom otpadu u BiH točna, jer se uvoze automobili starosti i do 15 godina. Zbog toga su naši ciljevi usmjereni k tome da, prije svega, imamo manje zagađenja u BiH, jer samim tim kad imate star vozni park ta vozila proizvode više CO2", kazao je Muratović, dodajući kako je državi u interesu da stimulira nabavku novih vozila jer se time povećava osnovica prilikom uvoza, prikuplja se više PDV-a, a nabavkom novih vozila smanjuje se i opasnost od nesreća na cesti.

BiH trenutno ima najstariji vozni park u Europi i regiji, te je prema starosnoj strukturi voznog parka putničkih vozila registriranih u 2014. vidljivo da je više od 80 posto vozila u BiH starije od 10 godina.

Udruženje je Ministarstvu vanjeke trgovine i ekonomskih odnosa uputilo prijedlog mjera koje podrazumijevaju hitno uvođenje ograničenja uvoza korištenih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum EURO 4 norme ispušnih plinova, uvođenje eko-testa prilikom tehničkog pregleda kao obveznog te da test bude mjerodavan kod odredbe plaćanja eko-takse po principu ''manje zagađujem, manje plaćam''.

Jedna od mjera jeste i uvođenje taksi/akciza na vozila bazirana na CO2 emisijama pri uvozu automobila, a sljedeće su donošenje akata o promicanju ekološki prihvatljivih vozila - uvođenje obveze nabavke ekološki prihvatljivih vozila kao osnovnog kriterija kod javnih nabavki, te uvođenje standardizirane, detaljne i kvalitetne kontrole vozila na tehničkom pregledu.

U ovom smislu, navode iz Uruženja, tehnički pregled djeluje kao precizan i jasan filter koji će neispravna vozila isključiti iz prometa, uvođenje obveze homologacije novih rezervnih dijelova, uređaja i opreme s istim kriterijima kao što je to urađeno kod uvoza vozila, a potrebno je i pokrenuti aktivnosti standardizacije u BiH kada je u pitanju provođenje standarda u radu tehničkih pregleda, odnosno uvođenje RFID tehnologije u procesu tehničkih pregleda i registracije.

Iz Udruženja se nadaju da bi ukoliko se prihvate njihove mjere efekti u BiH bili manje nesreća na cestama (veća tehnička ispravnost vozila), manje zagađenja i zdravija životna okolina, poboljšana privredna aktivnost, ispunjavanje uvjeta za prijem u EU (smanjenje CO2 emisija...) i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close