Već četvrtu godinu zaredom

Benzinski turbo motor PureTec dobio nagradu za međunarodni motor godine

PureTech motor je četvrtu godinu zaredom dobio prestižnu međunarodnu nagradu.
AutoMoto / Flash | 07. 06. 2018. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / PureTech motor

U srijedu je žiri na 20. izdanju natjecanja ''International Engine of the Year Awards'' u Stuttgartu već četvrtu godinu zaredom dodijelio trocilindričnom benzinskom turbo motoru PureTech 110 S&S i 130 S&S nagradu za najbolji motor godine u kategoriji motora sa zapremninom od 1 do 1,4 litara.

Grupacija PDS je dostavila 210 patenata za obitelj trocilindričnih benzinskih motora. Najnovija generacija motora PureTech je još efikasnija, štedljivija s aspekta potrošnje goriva i učinkovitija, koja omogućuje:

  • u prosjeku 4% nižu potrošnju goriva od prethodne generacije;
  • poboljšano reagiranje1 zahvaljujući optimizaciji turbokompresora (20 % brže povećanje okretnog momenta od 1500 okr/min dalje);
  • 75% smanjenje emisija krutih čestica zahvaljujući filteru krutih čestica benzinskog goriva (GPF2) koji odgovara faktoru usklađenosti RDE3 1,5, koji će prema Evropskom zakonodavstvu stupiti na snagu 2020., dakle tri godine unaprijed; 
  • kompaktniju strukturu motora koja odgovara novoj konstrukcijskoj osnovi (CMP4) za gradska vozila, limuzine sa petoro vrata sa srednjim nivoom opreme i kompaktnim SUV-om.

Nova generacija motora, koja je u 2017. lansirana zajedno s novim Peugeotom 308, upravo se uvodi u vozila grupacije PSA, i to za oko sto verzija u više od 70 država. Svi motori odgovaraju europskom standardu Euro 6.d-temp i kineskom standardu China 6b.

Trenutno se proizvodnja trocilindričnog motora PureTech odvija u francuskim tvornicama (Française de Mécanique u Douvrinu, u regiji Pas de Calais i u mjestu Trémery u regiji Moselle) i u jednoj kineskoj tvornici (Xiang Yang). Nakon što su tvornice u Francuskoj u 2018. godini već udvostručile svoje proizvodne kapacitete, motor PureTech će se početi proizvoditi 2019. u Tychy u Poljskoj, a 2020. godine i u Szentgotthárd u Mađarskoj.

Ovom prilikom, Alain Raposo, direktor pogonskih sustava i podvozja pri grupaciji PSA, izjavio je:  ''S velikim ponosom primamo ovu prestižnu nagradu već četvrtu godinu zaredom. To je dokaz sposobnosti naših razvojnih grupa. Ovim motorom je sada opremljena većina naših vozila jer je postigao veliki uspjeh kod naših klijenata. Ova nagrada je globalno priznanje za konkurentnost i učinkovitost našeg izbora benzinskih motora, a posebno našeg trocilindričnog motora PureTech.''

Kopirati
Drag cursor here to close