Pametna auta

Automobili su sve češće mete hakera

Sve veća povezanost automobila s Internetom i zamršenost njihovog programskog koda čini ih ranjivijima, pa se broj hakerskih napada od 2016. godine do danas povećao za preko 600 posto.
AutoMoto / Flash | 27. 10. 2020. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na to da su sustavi za zabavu i sigurnost (infotainment) u modernim automobilima danas gotovo u pravilu povezani s Internetom i da su kao takvi ranjivi na potencijalne napade neovlaštenih osoba, stručnjaci za automobilsku sigurnost moraju u sve većoj mjeri voditi računa kako spriječiti takve napade.

Više linija koda nego u F-35

Trenutačno automobili najviše klase koriste čak 150 milijuna linija programskog koda, što je 12 puta više nego u visokotehnološkim američkim borbenim zrakoplovima F-35. Do 2030. godine, procjenjuje se, broj linija koda u najnaprednijim automobilima povećat će se na čak 300 milijuna.

Tehnološki razvoj automobilske industrije tako je automobil već pretvorio u mobilni centar za obradu podataka, a taj su trend, očekivano, počeli iskorištavati i hakeri koji sve više napadaju informacijske sustave u automobilima, javlja Bug.

Popis radnji koje haker, ako upadne u sustav vozila, može napraviti kako bi narušio njegovu sigurnost je podugačak.

Primjerice, hakeri mogu manipulirati motorom automobila u pokretu ili kočnicama vozila, mijenjati očitanja brzinomjera, otvoriti brave ili prozore, isključivati svjetla, otvoriti prtljažnik i upravljati peračima vjetrobrana.

Digitalna sigurnost vozila

Ono što je donedavno bilo samo scenarij znanstveno fantastičnog filma, sada je postalo izazov za softverske inženjere koji, osim mehaničke sigurnosti, moraju raditi i na digitalnoj sigurnosti.

Da je opasnost stvarna dokazuju podaci tvrtke Upstream Security prema kojoj se broj incidenata u internetskoj sigurnosti automobila povećao od 2016. do danas za preko 600%.

Prema podacima automobilske industrije, proizvođači automobila u Europi godišnje troše preko 44 milijarde eura na inovacije, a očekuje se da će vrijednost globalnog tržišta automobilske kibernetičke sigurnosti rasti po stopi od 15% u razdoblju 2019.-2029.

Kopirati
Drag cursor here to close