Gradski mikroautomobil

Microlino - automobil “za dvije osobe i tri gajbe piva”

Microlino je minimalistički "bubble car" koji dolazi iz Švicarske. Nakon više godina najava i razvoja, trenutačno testiraju drugi funkcionalni prototip, dok europsku homologaciju najavljuju već za ovo ljeto.
AutoMoto / Flash | 28. 05. 2021. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O malenom gradskom električnom mikroautomobilu Microlino već smo izvještavali, i to lani, netom prije službenog proglašenja globalne pandemije.

Tada se govorilo kako je ovaj “bubble car” dobio svoju unaprijeđenu drugu verziju, koja je u proizvodnju trebala krenuti ove godine. Pandemija je malo odgodila ove planove, no Švicarci koji stoje iza projekta sada su se pohvalili napretkom – video snimkom s jedne od probnih vožnji njihovog drugog funkcionalnog prototipa.

Microlino 2.0 i dalje je minijaturno vozilo, ali s prilično dobrim karakteristikama. Proizvođač kaže da će mu najviša brzina biti 90 km/h, doseg s jednim punjenjem baterija oko 200 kilometara (u većem paketu opreme, mjereno ljeti), a baterije će se na običnoj kućnoj utičnici moći napuniti za samo 4 sata. Masa vozila bit će oko 500 kilograma.

Na stranicama proizvođača navedeno je i kako “ovo nije automobil”, jer će se u EU moći registrirati kao moped – pa će ga tako kod nas moći voziti svi stariji od 16 godina.

Kad je riječ o prostoru za putnike i prtljagu, na službenom webu stoji kako u Microlina stanu “dvije osobe i tri gajbe piva”, javlja AutoNet.

No, vratimo se prototipu. Za razliku od ranijih verzija, ovaj model ima istaknute i zanimljivo futuristički dizajnirane LED rasvjetne trake sprijeda i straga, koje preuzimaju funkcije dnevnih svjetala, pozicije, žmigavacai stop svjetla, dok se u bočnim retrovizorima nalaze dodatna prednja svjetla.

Uskoro bi za testiranje trebao biti spreman i treći prototip, pa do kraja ljeta i četvrti i peti, nakon čega bi trebala uslijediti homologacija za europsko tržište.

Po uspješnom završetku tog procesa, Microlino bi trebao ući u serijsku proizvodnju. Cijena i dalje ostaje kako je bilo najavljeno, 12.000 eura, a rezervacije su već otvorene.

 

Kopirati
Drag cursor here to close