Njemačka

Autoindustrija – Konstantni pesimizam

Indeks vezan za poslovna očekivanja u njemačkoj auto-industriji je u svibnju mjesečno pao na -14,1 poena, a jedan od razloga je konkurencija…
AutoMoto / Flash | 05. 06. 2023. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u njemačkoj automobilskoj industriji se poboljšala u svibnju, ali očekivanja su konstantno pesimistična, zaključak je nove studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Münchena.

IFO indeks za njemačku auto-industriju je s travanjskih 23,5 poena porastao na 28,4 poena, koliko je zabilježeno u svibnju.

Njemački proizvođači automobila, za razliku od većine proizvođača u drugim granama industrije, pozitivno gledaju na svoju trenutnu poslovnu situaciju.

Ovaj indeks se popravio s travanjskih 23,8 poena na svibanjskih 27,5 poena.

Zadovoljni su i dobavljači auto-industrije. Indeks u ovoj oblasti je porastao sa 35,1 poena na 43,1 poena, a dobavljači pozitivno gledaju na svoje zarade prvi put u dvije godine.

''Ovo su dobre vesti, ali podaci sugeriraju da se bliži preokret zato što su očekivanja od budućnosti konstantno negativna'', smatra Anita Wölfl, stručnjakinja za industriju IFO-a.

Indeks vezan za poslovna očekivanja u njemačkoj auto-industriji je u svibnju mjesečno pao na -14,1 poena, a jedan od razloga je konkurencija na međunarodnom tržištu.

Kompanije koje su sudjelovale u istraživanju smatraju da su relativno dobro pozicionirane na njemačkom i EU tržištu, ali smatraju da nisu toliko konkurentne van Europe.

Anita Wölfl tvrdi da na raspoloženje njemačke auto-industrije utječe, između ostalog, i snaga kineskih proizvođača električnih vozila koji sve više ulaze na europsko tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close