U EU

Autodivovi grade europsku mrežu ultrabrzih punionica za električne automobile

AutoMoto / Flash | 29. 11. 2016. u 14:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođači automobila BMW, Daimler, Porsche i Audi i njihov američki konkurent Ford najavili su u utorak suradnju na projektu gradnje mreže stanica za punjenje električnih automobila u Europi.

Potaknuti uspjehom američkog proizvođača električnih automobila Tesle, koji je dobio ogroman broj predbilježbi za svoj Model 3, Volkswagen (VW) i Mercedes odlučili su ubrzati svoje programe električnih vozila.

Problem su malobrojne punionice i visoke cijene koje koče značajniju potražnju za električnim automobilima unatoč državnim poticajima.

Stoga su VW i njegovi luksuzni brendovi Audi i Porsche, te BMW, Daimler i Fordov europski odjel odlučili udružiti snage na projektu gradnje mreže superbrzih punionica širom Europe, piše Hina.

"Namjeravamo kreirati mrežu koja će našim klijentima omogućiti da na dugim putovanjima napune svoj električni automobil u pauzi za kavu", kazao je u priopćenju izvršni direktor Audija Rupert Stadler.

Gradnja bi trebala početi iduće godine a mreža bi u početnoj fazi trebala obuhvatiti oko 400 punionica. Do planiranog završetka 2020. godine Europljanima bi na raspolaganju trebale biti tisuće električnih stanica.

Mreža će se temeljiti na tehnologiji kombiniranog sustava punjenja (CCS), kojom su unaprijeđeni postojeći standardi punjenja AC i DC a omogućit će punjenje do 350 kilowatsati u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Pokretači inicijative bit će ravnopravni partneri u projektu gradnje mreže a pozivaju i druge proizvođače da im se pridruže, najavljujući suradnju i s regionalnim partnerima.

Kopirati
Drag cursor here to close