Milijarde...

Amerikanci sa osam milijardi dolara postaju novi vlasnici Formule 1

AutoMoto / Flash | 08. 09. 2016. u 19:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Liberty Media Corporation potvrdio je preuzimanje većinskog udjela u Formuli 1 poslovnim dogovorom sveukupno vrijednim osam milijardi američkih dolara.

Biznis Formule 1 dugo je bio u europskim rukama, a sada će, za početak, Liberty Media, u vlasništvu medijskog mogula Johna Malonea, od CVC Capital pertnersa kupiti 18.7 posto dionica.

Srednjoročno će preuzeti većinski udio i platiti ga više od četiri milijarde dolara, a s obavezama bit će to cifra od oko osam milijardi dolara. No Formula 1 je nevjerojatni generator novca, s godišnjim prihodima od gotovo dvije milijarde dolara, tako da će ulagači brzo vratiti uloženo.

Već je objavljeno kako će Formulu 1 preuzeti Chase Carey, dosadašnji dopredsjednik Murdochovog 21st Century Foxa. On postaje predsjednik Upravnog odbora. Bernie Ecclestone za sada ostaje prvi čovjek F1.

Dogovor još moraju odobriti FIA i europska antimonopolistička tijela, prenosi HRT. CVC je preuzeo većinski udio u Formuli 1 2006. godine i od tada je višestruko vratio uloženi novac.

Kopirati
Drag cursor here to close