Vizija je postala stvarnost

Amazonov Zoox predstavio robotaksi bez vozača

Zooxov robotaksi namijenjen je za taksi-servise, u njemu nema volana, niti papučica gasa i kočnice, a namijenjen je vožnju u oba smjera.
AutoMoto / Flash | 15. 12. 2020. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sredinom godine Amazon je preuzeo startup kompaniju Zoox koja razvija autonomnu tehnologiju te su tada naglasili kako će im pomoći da svoju viziju pretvore u stvarnost.

Ta vizija odnosi se na autonomna vozila u kojima neće biti vozača, već samo putnici (ili teret) i koja će moći sigurno i pouzdano voziti po gradovima i autocestama.

Jučer je Zoox i službeno predstavio svoje prvo autonomno vozilo neobična izgleda i zanimljivih opcija koje će biti namijenjeno isključivo taksi-prijevozu.

Dizajniran poput nekakve kutije na kotačima, u Zooxovom robotaxiju nema mjesta za vozače pa nema volana, gasa, kočnice i mjenjača, već se u njemu nalaze samo dvije klupe okrenute jedna prema drugoj na koje se mogu smjestiti 4 osobe.

Vozilo je posebno po tome što ima dvosmjernu sposobnost vožnje te pogon na sva 4 kotača - dakle, nema klasičnog prednjeg i stražnjeg dijela, što će olakšati kretanje po gradu, parkiranje (iako možemo očekivati da će softver biti bolji u parkiranju od ljudi) i slično, javlja Zimo.

Video: Amazon

Naravno, kako je riječ o vozilu kojim upravlja računalo, ono dolazi s naprednom tehnologijom, lidarom, kamerama i senzorima te, prema službenim podacima, može voziti i do 16 sati s jednim punjenjem baterije snage 133 kWh.

Može uhvatiti maksimalnu brzinu od 120 km/h pa iako se čini da je prikladniji za gradsku vožnju, s njim će se moći izaći i na autoceste.

Ovaj neobični automobil trenutačno se testira u tri američka grada (Las Vegas, Foster City i San Francisco), a kada bude spreman, neće se pojaviti u prodaji, već će biti namijenjen isključivo taksi-servisima koje će korisnici pozivati mobilnom aplikacijom, poput Ubera.

Trenutačno je teško reći kada bi to moglo biti, no treba podsjetiti da autonomni automobili Wayma u kojima nema vozača i za upravljanje je potpuno zaduženo računalo, već neko vrijeme prevoze putnike u dijelu Phoenixa.

Kopirati
Drag cursor here to close