Vozili smo novi Kia Sportage

Korejski Europejac pete generacije

Kia naglašava kako je novi Sportage rađen za Europljane, stilom, mjerom i ponudom motora. Korak naprijed opet je očigledan.
AutoMoto / Flash | 13. 04. 2022. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već kroz zadnjih par generacija, model Kia Sportage nametnuo se kao jedan od ponajboljih automobila u svojoj klasi, veoma popularnoj i stalnorastućoj klasi SUV-ova srednje kategorije. Nova generacija potpuno je u skladu s vremenom, u što smo se uvjerili na službenoj prezentaciji za bosanskohercegovačke novinare.

Trend hibridizacije pogona i potpune digitalizacije interijera zahvatio je i Sportage, a ovaj put možemo istaknuti i sjajnu novu N# platformu na kojoj je model napravljen, a koja je, kao što smo i naveli u naslovu, prilagođena načinu vožnje u Europi, osiguravajući dinamičke kvalitete vozila za najzahtjevnije vozače na Starom kontinentu. Nova platforma N3 značajno je poboljšala vozne karakteristike Sportagea, kombinirajući sofisticiranu, stabilnu i udobnu vožnju s okretnim i dinamičnim upravljanjem. Pri tome pomažu i napredni sistem upravljanja i precizno podešen ovjes.

Hrabar dizajnerski iskorak

Vanjski dizajn je očekivano hrabar iskorak prema vlastitom stilu. Može se reći kako novi Sportage pomiruje dva svijeta – onaj klasični i onaj električni, od kojih svaki ima svoje dizajnerske značajke, pa Sportage odlično funkcionira i kao klasičan automobil i kao automobil za kojega bi netko na prvu lako pomislio kako je potpuno električni. Auto ima kompaktni međuosovinski razmak od 2.680 mm, a ostale dimenzije su - širina od 1.865 mm, dužina od 4.515 mm i visina od 1.645 mm. Rezultat je najveći prostor za noge i glavu u ovoj klasi i iznimno prostran prtljažnik. Europski Sportage nudi 996 mm prostora za noge u drugom redu (955 mm u PHEV verziji), dok je zadnji prostor za glavu 998 mm. Zapremina prtljažnika je 591 litar (VDA) za ICE verzije.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage

Pogonom se Sportage i dalje drži na ovom dobro poznatom dijelu automobilskog spektra, kombinirajući klasičan pogon s električnim – ovaj put su tu najsuvremeniji hibridni pogoni koji dodatno poboljšavaju performanse europskog Sportagea i značajno smanjuju emisije i potrošnju goriva. Napredni plug-in hibrid (PHEV) je novost Sportagea i ekološki prihvatljivije rješenje koje zadovoljava potrebe većine jednodnevnih putovanja od kuće do posla ili svakodnevne kupovine.

Hibridni motori po svačijoj mjeri

Sportage pete generacije donosi i visokotehnološku hibridnu (HEV) verziju i blagi hibrid (MHEV) s benzinskim pogonom. Dostupni su i najnoviji benzinski i dizelski motori s unutrašnjim izgaranjem, koji osiguravaju da novi Sportage može zadovoljiti širok raspon potreba i zahtjeva kupaca. Dizelski motor također se može kombinirati s MHEV tehnologijom, koja služi za dodatno smanjenje emisija i potrošnje goriva. Sve tri hibridne verzije - HEV, PHEV i jedna od dvije MHEV verzije - Sportagea pete generacije imaju Kijin provjereni 1,6-litarski T-GDI motor.

Osim sportskog karaktera i dobrog odaziva, napredni četverocilindrični motor također ima sofisticiranu tehnologiju vremenski promjenjivog upravljanja otvaranja ventila (CVVD) koja kontrolira vrijeme trajanja otvaranja ventila kako bi se značajno poboljšale performanse, smanjila potrošnja goriva i smanjile emisije.
U verziji PHEV, kompaktni turbo motor dio je naprednog paketa pogonskog sklopa koji uključuje i elektromotor s permanentnim magnetima snage od 66,9 kW i litij-ionsku polimersku bateriju od 13,8 kWh. Ova kombinacija pogonskog sklopa osigurava ukupnu snagu sistema od 195 kW (265 KS), pri čemu 132 kW (180 KS) daje T-GDI motor.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage

Najsuvremeniji baterijski sklop u verziji PHEV ima visokotehnološku jedinicu za upravljanje baterijom koja stalno prati status baterije, uključujući faktore kao što su struja, napon, izolacija i dijagnoza kvarova. Sklop također ima i naprednu jedinicu za praćenje ćelije koja mjeri i prati napon i temperaturu ćelije.

Hibridni Sportage pokreće 1,6 T-GDI motor i elektromotor s permanentnim magnetom snage 44,2 kW i litij-ionska polimerna baterija od 1,49 kWh koja osigurava učinkovit i brz rad pogonskog sklopa. Ukupna snaga iznosi 169 kW (230 KS).

Sportage nudi i blagi hibrid (MHEV) s 1.6 T-GDI motorom koji smanjuje emisije i potrošnju goriva. Dostupne su dvije verzije - 150 KS i 180 KS.

Radost našim kupcima - dizelski motori i dalje su u ponudi!

Sportageova europska ponuda uključuje i vrlo štedljiv 1,6-litarski dizelski motor snage 115 KS ili 136 KS. Snažniji dizelski motor drugi je blagi hibrid (MHEV) u ponudi, koji uz tehnologiju hibridizacije dodatno smanjuje emisije i poboljšava ekonomičnost SUV-a. Dizelski motor ima i najnoviju SCR tehnologiju aktivne kontrole emisija, koja dodatno smanjuje onečišćujuće tvari kao što su NOx i čestice.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage

Terenski način vožnje u novom Sportageu još je više izražen uz novorazvijeni Terrain Mode, razvijen za vlasnike Sportagea koji se žele upustiti u avanture i uživati u slobodnim aktivnostima na otvorenom. On prilagođava postavke Sportagea tako da vozilo postiže optimalnu dinamiku vožnje prema individualnim uvjetima vožnje na cesti ili izvan ceste.

Unutrašnjost novog Sportagea nudi za klasu više nego ranije – osjećaj, udobnost i opremu. U središtu moderne kabine novog Sportagea je lijepo oblikovan integrirani zakrivljeni zaslon osjetljiv na dodir sa sportskim otvorima s detaljima. Zakrivljeni zaslon elegantno se proteže preko cijele kontrolne ploče, dajući kokpitu dramatičnu širinu i dubinu.

Festival tehnologije

Visokotehnološki 12,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir i višenamjenski zaslon osjetljiv na dodir djeluju kao središte za povezivanje, funkcionalnost i upotrebljivost. Napredni softver za povezivanje u novom Sportageu omogućuje korisnicima u Europi da se na daljinu povežu sa svojim vozilom putem Kia Connect aplikacije za pametne telefone. Interaktivna tehnologija jednostavna za korištenje korisnicima pruža pristup ključnim funkcijama u vozilu, osiguravajući potpunu bezbrižnost jednostavnim dodirom (korisnik može lako provjeriti je li Sportage zaključan ili vrata zatvorena) i potpunu udobnost informiranjem korisnika gdje su točno parkirali svoje vozilo. Na središnjoj konzoli nalazi se i shift-by-wire mjenjač. Utor za punjenje pametnih telefona nudi brzo bežično punjenje snage 15 W.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Sportage

Kabina je izrađena od najkvalitetnijih materijala, a sjedišta imaju USB priključke za brzo punjenje, a za dodatnu udobnost putnika na zadnjoj strani naslona za glavu integrirane su vješalice koje omogućuju jednostavno i praktično vješanje odjeće i torbi. Uz najnovija ugrađena dostignuća na području sigurnosti vožnje, što pasivne, a što one aktivne, Kia Sportage pete generacije s pravom računa na povjerenje i bosanskohercegovačkih kupaca.

Što se cijena tiče, KIA očekuje da će u Bosni i Hercegovini najpopularniji model biti Sportage sa 1.6 T-GDI benzinskim motorom od 150 KS, uz 6-stupnjevi ručni mjenjač i vrlo bogat treći paket opreme LX Fresh. Takav Sportage na našem tržištu uz Joker popust košta 51.299 KM do registracije. Najpristupačniji Sportage kod nas dolazi uz ovaj isti motor ali uz paket opreme LX Start i Joker popust do registracije kod nas košta 47.599 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close