Od - do

Vlada FBiH na sjednici u Mostaru o tehničkom pregledu na području Federacije

AutoMoto / Flash | 16. 12. 2021. u 13:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o poduzetim aktivnostima po Zaključku Vlade Federacije BiH od 3. lipnja ove godine, te zadužila ovo ministarstvo da u suradnji s Federalnim ministarstvom unutarnjih poslova za iduću sjednicu Vlade pripremi tekst Odluke o nepriznavanju tehničkih pregleda s područja izvan Federacije BiH do pune implementacije usuglašenog Pravilnika o tehničkim pregledima vozila.

U informaciji je navedeno da je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u suradnji s Federalnim ministarstvom unutarnjih poslova pripremilo informaciju o mogućnosti obustave primjene obavještenja Ministarstva komunikacija i transporta BiH koja se odnosi na priznavanje tehničkih pregleda na cijelom području BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću nakon sjednice u Mostaru.

Sačinjena je slijedom zaključaka Vlada Federacije BiH, donesenih na 266. i 268. sjednici, a na osnovu kojih je Vlada uputila pismo Vijeću ministara BiH kojim ga je upoznala o spornom obavještenju, te je zatraženo njegovo povlačenje do pune implementacije Pravilnika o tehničkim pregledima vozila.

Ukazano je da Pravilnik nije implementiran u cijelosti, te da nije osigurano funkcioniranje jedinstvenog informacijskog sustava, kojim bi se rezultati mjerenja na uređajima izravno preuzimali, a kako bi mogućnosti zloupotreba i utjecaja na rezultate tehničke ispravnosti vozila bile svedene na minimum.

Također, iz Vlade navode kako je sama obavijest Ministarstva komunikacija i transporta BiH donesena pozivanjem na primjenu ovog pravilnika što je upitno, i kao takvo neprihvatljivo u konkretnom slučaju.

S obzirom na to da Vijeće ministara BiH do sada nije razmatralo ovo pitanje, te nije bilo reakcija mjerodavnih tijela na povlačenje sporne obavijesti, a uzimajući u obzir održane sastanke Ministarstva sa Udruženjem stanica tehničkog pregleda vozila pri Gospodarskoj komori FBiH, kao i inicijative Udruženja osiguravajućih društava u FBiH, predloženo je donošenje odluke o nepriznavanju tehničkih pregleda s područja izvan Federacije BiH, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close