Udvoje je najbolje!

Toyota RV-2, idealan auto za vikend iz 1972.

Prije 48 godina inženjeri Toyote predložili su kako najbolje spojiti ugodno s korisnim, užitak s uživanjem.
AutoMoto / Flash | 30. 10. 2020. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmisliti idealan automobil za otisnuti se na ugodno vikend putovanje vječna je inspiracija automobilskih inženjera. Spojiti sportsku eleganciju i užitak u vožnji s prostorom za odmor i, eventualno, vođenje ljubavi, vječna je prepreka na tom putu, jer zbilja je teško spojiti gabarite sportskog auta sa gabaritima kamp kućice.

No, to nije smetalo inženjere Toyote da 1972. predlože svoju viziju idealnog "getaway" automobila. Nazvali su ga RV-2, a ovo RV je bila skraćenica za Recreation Vehicle. Napredan sportski dvovratni coupe na bazi Toyota Mark II limuzine, bio je u skladu, čak i malo ispred svog vremena, ali ono što je ovaj auto činilo jedinstvenim događalo se na njegovom stražnjem kraju, koji se iz prilično elegantne "shooting break" pojave pretvarao, uz malo akcije, u neobično kampersko vozilo.

Foto: Arhiva / Toyota RV-2, idealan auto za vikend iz 1972.
Foto: Arhiva / Toyota RV-2, idealan auto za vikend iz 1972.
Foto: Arhiva / Toyota RV-2, idealan auto za vikend iz 1972.

Bočne stranice otvarale su se na obj strane i činile osnovu za šator, koji se onda razvlačio preko novonastale forme, sjedala su se obarala za spavanje, a stražnji dio pretvarao se tako u svojevrsni dnevni boravak u prirodi.

Foto: Arhiva / Toyota RV-2, idealan auto za vikend iz 1972.

Naravno, Toyota RV-2 bila je izdašno tapecirana najfinijim materijalima (pliš je bio u modi tih godina), što je činilo Toyotu RV-2 svojevrsnim "pussy wagonom" za one koji su pod bijegom u prirodu smatrali vikend udvoje, ne sa vlastitom ženom. Ili mužem.

Stoga ne čudi da je kampanja ispitivanja tržišta krenula od magazina za muškarce Penthouse, gdje je izašla i prva reportaža o ovom automobilu, a tokom čitave 1973. Toyota je plaćala reklame za ovaj auto po američkim magazinima, što je govorilo kako su Japanci skloni serijskoj proizvodnji ukoliko uvijek gladno američko tržište pokaže interes.

Zanimljivo, iako je Toyota RV-2 izazvala uglavnom jako pozitivne reakcije, čelnici Toyote na kraju se nisu usudili ući u serijsku proizvodnju, kazavši kako reakcija nije bila očekivano frenetična.

Kopirati
Drag cursor here to close