Električni gradski šminker

Predstavljen kultni Renault 5 novog doba

Nije tako teško vidjeti da je novi Renault 5 bio nadahnut originalnim dizajnom, kombinirajući njegove čiste linije i poznate površine s futurističkim detaljima na svjetlima i prednjoj maski
AutoMoto / Flash | 14. 01. 2021. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu današnje velike press konferencije grupe Renault u kojoj su predstavili svoje planove za budućnost i nove ciljeve marki Renault, Dacia, AvtoVAZ i Alpine, zasigurno je najveća zvijezda na pozornici bio koncept budućnosti kultnog gradskog mališana Renault 5 Prototype.

U osnovi, riječ je o modernoj električnoj inkarnaciji gradskog Francuza kao dijela strateškog plana "Renaulution" koji uključuje lansiranje sedam novih električnih vozila do 2025. godine.

Nije tako teško vidjeti da je novi Renault 5 bio nadahnut originalnim dizajnom, kombinirajući njegove čiste linije i poznate površine s futurističkim detaljima na svjetlima i prednjoj maski.

Za stil se pobrinuo novi Renaultov direktor dizajna Gilles Vidal, prethodno godinama dizajner PSA grupe i autor dizajna brojnih Peugeota i Citroena.

Za R5 Prototype je preoblikovao poznate elemente originalne "Petice" kako bi udovoljio potrebama modernog malog električnog automobila, poput poklopca motora koji sada skriva otvor za punjenje, stražnja svjetla s "aero-zaklopkama" i prednja svjetla za maglu koja sada djeluju kao dnevna svjetla za vožnju.

Zasad iz Renaulta još nisu otkrio nijednu fotografiju unutrašnjosti, ali kažu da postoji prozirni zaslon koji može projicirati poruke ljudima izvan vozila.

Francuski proizvođač automobila nije spomenuo nikakve detalje o električnom pogonu, poput snage ili dometa vožnje, ali su izjavili kako je novi Renault 5 od samog početka dizajniran isključivo kao električni automobil, što znači da neće postojati varijanta s motorom s unutarnjim izgaranjem. Dakle, budući električni gradski Renault će ciljati na kupce električnog novog Fiata 500 te Honde E, prenosi Auto Klub.

"Dizajn prototipa Renault 5 temelji se na kultnom pretku, rekao je Gilles Vidal, direktor dizajna Renaulta. "Ovaj prototip jednostavno utjelovljuje modernost, automobil relevantan za svoje vrijeme koje je urbano, električno i atraktivno."

Renaultu 5 EV kasnije će se pridružiti i moderna električna inkarnacija još jednog povijesnog modela - Renaulta 4. Francuski proizvođač automobila želi da do 2025. godine 20 posto prodaje budu potpuno električni modeli a novi Renault 5 definitivno će igrati veliku ulogu uloga u tome.

Kopirati
Drag cursor here to close