Legenda u osmom izdanju

Otkriven novi Golf GTI!

Volkswagen + Golf + GTI. Kombinacija iz snova koja traje već više od 40 godina, te za neke označava najpoželjniju kombinaciju slova u svemiru.
AutoMoto / Flash | 14. 09. 2020. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom godina i generacija postojanja ovog naturpijanog Golfa, Volkswagen je prodao više od 2,3 milijuna primjeraka, te usrećio mnoge entuzijaste koji su i dan-danas u stanju pregaziti punicu i susjede u obranu ovog gradskog kompakta s Touretteovim sindromom.

Stoga nikoga ne bi trebalo pretjerano čuditi da se i ova najnovija, odnosno osma generacija Golfa GTI ovih dana prikrada na tržište.

Cijena u Njemačkoj kreće od 37,607 Eura. I za te se novce dobije četiri vrata, uglata karoserija s pomalo čudnim licem, te dvolitreni TFSI-motor koji razvija 245 konja i 370 „njutna“.

Foto: VW / Volkswagen Golf GTI

Dakle, ništa posebno, reklo bi se. Pogotovo kada se baci oko na konkurente koji uz nešto manju cijenu donose više opreme i barem nazivno bolja vozna svojstva.

Ali to je Volkswagen i to je Golf GTI, odnosno „zlatni standard“ prema kojem se (u teoriji i među sektašima) svi ostali sportski-orijentirani gradski kompakti zapravo mjere.

Foto: VW / Volkswagen Golf GTI

Tradicionalistički-orijentirani detalji i u sklopu osme iteracije za GTI itekako imaju svoje mjesto, jer „Tartan“ presvlake sjedala i dalje privlače pozornost i mislima nas vraćaju u 1976. godinu.

Tu je naravno i mali milijun logotipova koji imaju ulogu podsjetiti vlasnika na tradiciju koja traje već više od 40 godina.

No sve ostalo djeluje nekako usiljeno i pretjerano moderno, što je u sklopu jednog ovakvog automobila jedno veliko „NE“.

Foto: VW / Volkswagen Golf GTI

Zbog svega toga (a i zbog osnovne cijene) vrijedi pretpostaviti kako će nova generacija Golfa GTI apsolutno imponirati tek nekima, tj. onima koji ova tri slova uvijek vežu uz VW i kult Golfa jednostavno obožavaju.

No izuzev te vječne i naizgled vjerne publike, novi Golf GTI sa svojim potištenim licem i visokim dupetom neće baš pretjerano privlačiti poglede.

Foto: VW / Volkswagen Golf GTI

U prodaju doduše ne trebamo sumnjati, jer na kraju krajeva, to je ipak Volkswagen, tj. marka koja čak ni davljenjem majmuna i globalnim aferama ne prestaje vući kupce u svoje salone, piše portal Automobili.hr.

Ali da je Golf GTI osme generacije na našem popisu najpoželjnijih automobila prisutan u bilo kojem momentu, bilo bi lažno izreći. Jer složili se sa mnom ili ne, Golf već jako dugo vremena nije svjetska velesila, a GTI to zapravo jako zorno pokazuje.

I to je zapravo najtužniji dio ove priče.

Kopirati
Drag cursor here to close