Prvi automobi u Francuskoj

Novi 308 za proslavu 211 godina marke PEUGEOT i 130 godina osobnih vozila

Danas je Marka prisutna u više od 160 zemalja i svakim danom potvrđuje predviđanje Armanda PEUGEOTA da će automobili učiniti PEUGEOT „jednim od najvećih industrijskih poduzeća u Francuskoj”.
AutoMoto / Flash | 29. 09. 2021. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Točno 211 godina i tri dana nakon osnivanja marke PEUGEOT, 29. rujna 2021., u Stellantisovoj tvornici u Mulhouseu počinje se proizvoditi potpuno novi PEUGEOT 308. Budući da postoji od 26. septembra 1810., PEUGEOT je zapravo najstarija još uvijek aktivna automobilska marka na svijetu.

No PEUGEOT ove godine slavi još jednu obljetnicu, kojom se obilježava njegov ulazak u svijet mobilnosti za sve: krajem ljeta 1891. godine, prije samo 130 godina, „prvi automobil isporučen privatnoj osobi u Francuskoj bio je marke PEUGEOT”. Bio je to početak jedne duge avanture.

Marka PEUGEOT stvorena je voljom jednog čovjeka i cijele jedne obitelji te je preživjela više od dva stoljeća u svijetu koji se neprestano mijenja i razvija, stalno prilagođavajući svoje proizvode i usluge potrebama i zahtjevima kupaca. U 211 godina ime i proizvodi marke PEUGEOT ušli su u milijune domova u obliku automobila i motocikala, ali i raznih alata, radioprijemnika, šivaćih strojeva, mlinaca za papar i kavu itd., a neki od tih proizvoda postali su pravi klasici.

Danas je Marka prisutna u više od 160 zemalja i svakim danom potvrđuje predviđanje Armanda PEUGEOTA da će automobili učiniti PEUGEOT „jednim od najvećih industrijskih poduzeća u Francuskoj”.

Foto: PR / Prvi automobil isporučen privatnoj osobi u Francuskoj bio je marke PEUGEOT

Premda se svijet značajno promijenio u 211 godina, tempo promjena drastično se ubrzao u posljednjem desetljeću. Digitalizacija i nevjerojatna razina povezivanja doveli su do novih načina razmišljanja, novih načina potrošnje i novih načina kretanja. Zahvaljujući svojoj gami koja je već poprilično elektrificirana (70 % modela PEUGEOT nudi jednu ili više elektrificiranih izvedbi) i novoj generaciji sustava za informiranje i zabavu povezanih s internetom uvedenoj na vozilu novi 308, PEUGEOT je danas još uvijek predvodnik promjena u pogledu mobilnosti.

I tako je već 130 godina, otkako je 2. listopada 1891. PEUGEOT isporučio prvo putničko vozilo privatnoj osobi: gospodinu Poupardinu, stanovniku Dornacha koji je svoj automobil naručio 27. kolovoza iste godine. Bio je to automobil s 4 sjedala i Daimlerovim motorom od 2 KS. Od tog datuma 1891. godine isporučeno je gotovo 75 milijuna vozila u 160 zemalja u kojima je marka prisutna.

Kopirati
Drag cursor here to close