Odlučio sud

Nokia zabranjuje prodaju Mercedesa u Njemačkoj?

Nokia je na sudu pobijedila Mercedes, a to otvara niz mogućnosti.
AutoMoto / Flash | 19. 08. 2020. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u njemačkom Mannheimu presudio je u korist finske kompanije koja je Mercedes tužila za kršenje intelektualnih prava i neovlašteno korištenje njihovih patenata. Tom presudom Nokiji je omogućeno da zatraži zabranu prodaje novih Mercedesa u Njemačkoj, piše Bloomberg.

Postoji i preduvjet, a to je da Nokia pokrene novi sudski postupak i položi kauciju u iznosu od čak 7 milijardi eura za izvršenje. Naime, kaucija je neophodna jer je vlasnik patenta odgovoran za gubitke okrivljenika ako zabrana doista stupi na snagu. Stoga, ako se tužba podnese i usvoji, to bi značilo zabranu prodaje Mercedesa u Njemačkoj.

"Ne možemo razumjeti presudu suda u Mannheimu i žalit ćemo se", objavili su iz Daimlera, Mercedesovog matičnog koncerna. Uvjereni su kako neće doći do zabrane prodaje njihovih vozila.

Prema Reutersu, Nokia godišnje od licenci dobiva oko 1,4 milijarde eura. Radi se o patentima neophodnim za e-povezivanje vozila i sustave autonomne vožnje, prenosi Index.hr. Brojni proizvođači podržavaju Daimler, ali ima i onih koji su odlučili platiti Nokiji i sada su na strani Finaca.

Kopirati
Drag cursor here to close