Legenda živi vječno

Novi Toyota Land Cruiser, tenk za odabrane

Nakon dosta špijunskih fotografija zakamufliranih prototipa, konačno možemo vidjeti službene fotografije proizvodnog modela.
AutoMoto / Flash | 12. 06. 2021. u 15:50 Bljesak.info
TOYOTA LAND CRUISER 2022

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota je skinula veo s novog Land Cruisera, što bi se moglo nazvati bitnijom premijerom jednog terenca ove godine.

Nakon dosta špijunskih fotografija zakamufliranih prototipa, konačno možemo vidjeti službene fotografije proizvodnog modela.

S obzirom na to da vanjski dizajn pokazuje slične elemente s LC200, neki bi ovo mogli nazvati značajnim face-liftom. Međutim, prelazak na novu TNGA platformu ono je što 2022. Land Cruisera čini potpuno novim modelom, a istu će koristiti i Tundra koja tek treba biti predstavljena.

Foto: PR / Novi Toyota Land Cruiser

'Žednog' 5,7-litrenog V8 atmosferca je zamijenio novorazvijeni benzinski 3,6-litreni twin-turbo V6 koji razvija 415 KS (305 kW) i 650 Nm okretnog momenta, što je, unatoč manjoj zapremnini za 30 KS i 108 Nm više od odlaznog V8. Zasluge idu prisilnoj indukciji, koja osim veće snage donosi i nižu potrošnju goriva, iako konkretni brojevi nisu navedeni.

Iako je ovaj motor najavljen od Toyotine ruske divizije, u nekim dijelovima svijeta dostupan će biti i 3,3-litreni twin-turbo od 308 KS i 700 Nm, iako ovo ostaje za potvrditi od strane regionalnih podružnica Toyote.

Foto: PR / Novi Toyota Land Cruiser

V6 je spojen na 10-stupanjski automatski mjenjač, koji u kombinaciji ostvaruju 0-100 km/h za 6,7 sekundi, što je sasvim dosta s obzirom na težinu i veličinu novopredstavljenog SUV-a. Off-road sposobnosti zadržane su od prethodnika, s prilaznim kutom od 32 stupnja, a razmak od tla iznosi 23 centimetara. Land Cruiser standardno dolazi s pogonom na sva četiri kotača i tri blokade diferencijala, prenosi Auto Klub.

Osim toga, kao dio opreme navedeni su i prilagodljivi varijabilni ovjes (AVS), nadograđeni elektronički sustav kinetičke stabilizacije ovjesa (E-KDSS), sustav 'Multi-Terrain Select' koji od sada sadrži i način za duboki snijeg i automatsko prepoznavanje, 'Multi-Terrain Monitor' koji preko kamere nudi pogled na donji dio te revidirani sustav kontrole koji održava brzinu vozila dok ste na cesti.

Foto: PR / Novi Toyota Land Cruiser

Unutrašnjost je u velikoj mjeri osvježena te uključuje standardni 9-inčni infotainment sustav ili opcionalni 12,3-inčni, a oba sadrže Apple CarPlay i Android Auto. Tu je i bežično punjenje pametnih telefona, kamera od 360 stupnjeva, head-up zaslon koji na vjetrobransko staklo projicira bitne informacije o vožnji, električno podesiv upravljač, ionizator zraka te sustav za provjeru identiteta otiskom prsta.

Motorići na prednjim vratima su standardni, dok će Toyota opcionalno nuditi i stražnja vrata s motorom. Sigurnosni paket ažuriran je najnovijim Toyotinim 'Safety Sensom' i uključuje prilagodljivi tempomat, pomoć pri zadržavanju trake i automatska duga svjetla.

U sljedećim danima trebali bismo čuti od ostalih Toyotinih regionalnih divizija kako bismo saznali što dobivaju modeli izvan Rusije.

Foto: PR / Novi Toyota Land Cruiser
Kopirati
Drag cursor here to close