Još jedan eksperiment s Dalekog istoka

Kinezi spojili Mustang i BMW

Kako javlja CarNewsChina razvoj koncepta je izveden pod palicom Phila Simmonsa, bivšeg dizajnera Land Rovera i autora već prikazanog SUV modela Big Dog.
AutoMoto / Flash | 29. 09. 2020. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višemjesečnog lockdowna prvi veliki salon automobila otvorio je svoja vrata.

Upravo se održava Pekinški autosalon, prvi veliki automobilski događaj od početka koronakrize i otkazivanja Ženevskog salona. Iako je prvenstveno pozornica za lokalne proizvođače te zapadne modele za kinesko tržište, na ovom salonu se često mogu vidjeti zanimljive stvari. Ove godine tu definitivno spada koncept Futurist.

Predstavlja ga Great Wall, inače vlasnik niza automobilskih brendova. Ovaj bi tako, ako doista zaživi, imao ponešto za svaku od dosad lansiranih podmarki. Naime, osim što je luksuzan, ovaj model ima naglašen retro dizajn, ali i električni pogon.

Kao više puta do sada, kineski dizajneri su inspiraciju uzeli sa zapada, i to s nekoliko automobilskih ikona. Tako mnogi sprijeda uočavaju poveznicu s Fordom Mustangom, dok pogled na bok vozila proporcijama uvelike podsjeća na BMW-ovu 02 seriju. Ima tu i nečeg minijevskog (maglenke i sl.), a neki će uočiti i naplatke čiji dizajn asocira na Alpinu.

Prije nego što zavirimo u kabinu, spomenimo kako su kineski dizajneri izbacili B nosač i stavili vrata s nasuprotnim otvaranjem, dok se ručice vrata izvlače. Sve to su jasni signali luksuza uobičajeni na najskupljim limuzinama.

A u kabini prava mješavina modernih i retro detalja. Otvori ventilacije dizajnirani su poput turbina, a isti dizajn izabran je i za zvučnike. Ploča s instrumentima je digitalna, središnji ekran je ogroman, dok je kolo upravljača dimenzijama i oblikom zapelo u 1960-ima. Sjedala imaju integrirane naslone, četiri su, a između su paneli s transparentnim pokrovom. U svakom slučaju, mora se priznati kako iza ovog projekta stoji veliki trud, a i dojam je kako se pazilo da sve bude kvalitetno izrađeno.

Kako javlja CarNewsChina, a prenosi Index.hr, razvoj koncepta je izveden pod palicom Phila Simmonsa, bivšeg dizajnera Land Rovera i autora već prikazanog SUV modela Big Dog.

I na kraju recimo kako se za Futurist predviđa nekoliko izvedbi pogona među kojima je i električni. U tom slučaju se radi o uvjerljivom pogonu s novim baterijama bez kobalta. Doseg koncepta je čak 700 km, a posjeduje i sustav autonomne vožnje razine 3.

Kopirati
Drag cursor here to close